Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα Ελλάδα: Ο κορωνοϊός “κλείνει” μπαρ, καφέ, εμπορικά κέντρα
5 ΣΤΗ ΜΕΘ

Κρούσματα Ελλάδα: Ο κορωνοϊός “κλείνει” μπαρ, καφέ, εμπορικά κέντρα

Κρούσματα Ελλάδα: Κατά 73 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον φονικό ιό.

Κρούσματα Ελλάδα: Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός. Επεκτείνονται τα προληπτικά μέτρα για να μην έχουμε διασπορά, τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Τα μέτρα δεν τηρούνται», σημείωσε ο υπουργός, Κικίλιας.

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι από την αρχή της επιδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί 190 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας. Δηλαδή, έχουμε 73 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.  Από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό, οι πέντε είναι διασωληνωμένοι.

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κλείνουν εμπορικά κέντρα
Μπαρ, καφέ και καφετέριες
Όλη η εστιάση εκτός από delivery και τα take away
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους
Κλείνουν τα κέντρα αισθητικής
Παραμένουν ανοιχτά τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ
Ανοιχτά τα φαρμακεία, οι φούρνοι
Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Την Παρασκευή 13/3, ανακοινώθηκε το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων έως τις 30 Μαρτίου.

Αναστέλλεται η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Την αναστολή λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας από την Παρασκευή μέχρι τις 31 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το κλείσιμο θεάτρων και σινεμά «Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης».

«Παράλληλα έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες για τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων υγιεινής που χρησιμοποιεί το προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εξηγήσεις για τα «ορφανά» κρούσματα

«Τα ορφανά κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα “ορφανά” κρούσματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα», ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας διευκρινίσεις, επ αυτού του ζητήματος.

«Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία».

«Είμαστε ακόμη στην αρχή»

Ο καθηγητής ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά και τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας, είπε, ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να έχει στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε, ακόμη, αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

Δείτε ακόμη

O Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε την Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

“Πόλεμος”: Κινέζος αξιωματούχος “δείχνει” τον αμερικανικό στρατό για τον φονικό Covid 19

Κραυγή αγωνίας στην Ιταλία – Κορυφαίος γιατρός ανάμεσα στους νεκρούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις