Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός Κίνα: “Πόλεμος” με τις ΗΠΑ – “Ίσως ο στρατός έφερε τον ιό στη Γουχάν”
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΟΥΧΑΝ

Κορονοϊός Κίνα: “Πόλεμος” με τις ΗΠΑ – “Ίσως ο στρατός έφερε τον ιό στη Γουχάν”

Κορονοϊός Κίνα: Μια νέα διάσταση σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού έδωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζιάν, αφού πιστεύει ότι ο αμερικανικός στρατός τον έφερε στην πόλη Γουχάν.

Κορονοϊός Κίνα: Λάδι στη φωτιά μιας νέας κόντρας με τις ΗΠΑ ρίχνει μια κυβερνητική εκστρατεία στην Κίνα, που αμφισβητεί την πηγή προέλευσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με αξιωματούχο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να προωθεί μια θεωρία συνωμοσίας και την Ουάσιγκτον να κάνει λόγο για τον «ιό της Ουχάν». Με τα νέα κρούσματα να μειώνονται δραστικά στην Κίνα και να αυξάνονται δραματικά σε άλλες χώρες, το Πεκίνο προσπαθεί να αποτινάξει από τους ώμους του την ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας – που πιστεύεται ευρέως ότι ξεκίνησε από την μεγαλούπολη Ουχάν- και να πείσει ότι εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο στη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού βάζοντας τεράστιο μέρος του πληθυσμού της χώρας σε καραντίνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι ίσως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έφεραν την επιδημία στην Ουχάν, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις.

Ο Λιζιάν επέστησε την προσοχή σ’ ένα σχόλιο που έκανε την Τετάρτη ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ορισμένοι Αμερικανοί, που πιστευόταν ότι είχαν πεθάνει από γρίπη, ίσως στην πραγματικότητα να πέθαναν από το νέο κορωνοϊό. «Πότε εμφανίστηκε ο ασθενής -μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως ο στρατός των ΗΠΑ να έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας! Οι ΗΠΑ μας χρωστούν μια εξήγηση», έγραψε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Αθλητές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έφεραν τον ιό;

Κι επέμεινε στον ισχυρισμό του σήμερα αναρτώντας τον σύνδεσμο ενός άρθρου που αναρτήθηκε σε ιστότοπο, που έχει προωθήσει στο παρελθόν θεωρίες συνωμοσίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Ο μηχανισμός λογοκρισίας στην Κίνα, που συνήθως αγρυπνά για τη διάδοση φημών, επέτρεψε σε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα να κυκλοφορήσουν παρόμοιους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον κορωνοϊό. Μια δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας στην Κίνα υποστηρίζει ότι ίσως έφεραν τον ιό αθλητές των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που μετείχαν πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουχάν, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ο Ντάλι Γιανγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, θεωρεί ότι πίσω από την προώθηση τέτοιων θεωριών συνωμοσίας στην Κίνα κρύβεται η επιθυμία του Πεκίνου «να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη λαϊκή δυσαρέσκεια» για το χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν

Η προσπάθεια αμφισβήτησης της πηγής προέλευσης του κορωνοϊού από το Πεκίνο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχική εκτίμηση των κινεζικών Αρχών. Ο επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γκάο Φου, είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο ότι «γνωρίζουμε τώρα ότι η πηγή του ιού είναι άγρια ζώα που πωλούνται στην υπαίθρια αγορά» της Ουχάν. Μ’ αυτό το σκεπτικό είχαν βάλει οι κινεζικές Αρχές σε καραντίνα την Ουχάν και την υπόλοιπη επαρχία Χουμπέι για να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Αλλά στα τέλη Φεβρουαρίου το Πεκίνο άρχισε να αλλάζει γραμμή, όταν ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, Ζονγκ Νανσάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, αλλά δεν προήλθε απαραίτητα από την Κίνα».

Ο «ιός της Ουχάν»

Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, έχουν προκαλέσει οργή στην Κίνα, αφού αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συνέδεσαν ευθέως τον κορωνοϊό με την ασιατική χώρα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, έκανε λόγο για τον «ιό της Ουχάν», με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει μετά βδελυγμίας τον όρο.

Αλλά παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του την Τετάρτη μίλησε για επιδημία «που ξεκίνησε στην Κίνα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, επέμεινε ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την Ουχάν. Κι επιρρίπτοντας την ευθύνη για την πανδημία στην αρχική έλλειψη συνεργασίας από τις κινεζικές Αρχές και μια προσπάθεια συγκάλυψης όταν πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία, δήλωσε ότι όλα αυτά «κόστισαν δύο μήνες στην αντίδραση της διεθνούς κοινότητας» στην απειλή. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τα σχόλιά του «εντελώς ανήθικα και ανεύθυνα».

Μαρτυρίες από Ιταλία και Κίνα: “Προσέξτε για να μην πάθετε τα ίδια

Δείτε ακόμη

Μουσική υπόκρουση αγχωτική, εφιάλτης, τρόμος,πανικός – Η αιχμηρή & viral ανάρτηση Ελληνίδας στο Μιλάνο

Αντιπρύτανης ΑΠΘ: «Ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος… υπάρχει εμβόλιο αλλά το κρύβουν»

«Δεν φοβάμαι να πω αυτά που γνωρίζω όταν η κρατική μηχανή σιωπά» – Ο Κραουνάκης απέσυρε την ανάρτηση για τον ιό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις