Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΜΜ κορωνοϊός: Μειωμένη η κίνηση – Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΜΜ κορωνοϊός: Μειωμένη η κίνηση – Ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις

ΜΜΜ κορωνοϊός: Μείωση των χρηστών που κινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς περίπου 20% - 25% έχει σημειωθεί λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό.

ΜΜΜ κορωνοϊός: Μείωση των χρηστών που κινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς περίπου 20% – 25% έχει σημειωθεί λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega. Την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει απολυμάνσεις σε ΜΜΜ όπως λεωφορεία και μετρό. «Από την αρχή της κρίσης και προληπτικά είμαστε σε συνεχή επαφή μέσω του υπουργείου Υγείας με τον ΕΟΔΥ και λαμβάνουμε όλες τις οδηγίες οι οποίες δίνονται. Επίσης είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ή να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις οδηγίες και μέσα στο σταθερό σύστημα. Επίσης τα μέτρα τα οποία παίρνουμε είναι τα μέτρα τα οποία βλέπουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Γιώργος Θωμόπουλος.

Όπως εξήγησε στους σταθμούς του μετρό γίνονται επιμελημένοι καθαρισμοί και απολυμάνσεις οι οποίες γίνονται με χλωρίνη και νερό. Επίσης σε σταθμαρχεία, εκδοτήρια και σε όλους τους χώρους όπου γίνεται η ανάληψη καθηκόντων των εργαζόμενων έχουν μοιραστεί αντισηπτικά. Παράλληλα, όπως εξήγησε οι εργαζόμενοι έχουν εφοδιαστεί με γάντια και μάσκες για την περίπτωση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό. Τέλος, όσον αφορά στους συρμούς γίνονται επιμελημένοι καθαρισμοί και απολυμάνσεις και τις τελευταίες έχει ξεκινήσει το σύστημα καθαρισμού μέσω των νεφώσεων.

ΜΜΜ κορωνοϊός: Ανήσυχοι οι επιβάτες

ΜΜΜ κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας για τους επιβάτες

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών. Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Συγκεκριμένα, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
-Η νέα ενημερωτική  αυτή προσπάθεια της ΓΓΠΠ, εντάσσεται στην νέα καμπάνια της με γενικό τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε / Ασπίδα μας, η γνώση».

Δείτε ακόμα

Πρώτος νεκρός στην Ελλάδα – Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, πατέρας 3 παιδιών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις