Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΕ στον Έβρο: “Ευχαριστούμε την Ελλάδα” – 700 εκατ. και επιχειρησιακή στήριξη
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΕΕ στον Έβρο: “Ευχαριστούμε την Ελλάδα” – 700 εκατ. και επιχειρησιακή στήριξη

ΕΕ στον Έβρο: Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους προσκεκλημένους του, πήγε στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές, τους έδειξε τις ζημιές από τις συγκρούσεις ενώ τους παρέδωσε και τα κάνιστρα από δακρυγόνα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία.

ΕΕ στον Έβρο: Ελαφρά ανακούφιση και ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Καστανιές για το μεταναστευτικό και την κατάσταση στα σύνορα. Οι στόχοι που είχαν τεθεί, επιτεύχθηκαν στον μέγιστο βαθμό. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, τόσο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου από την Άγκυρα, σχεδίου παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όσο και συνολικότερα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Η επίσκεψη της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο συνοδεύτηκε από σαφή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών από τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά, και έμπρακτων δεσμεύσεων ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της FRONTEX.

«Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά συνιστά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Καστανιές του Έβρου εξηγώντας ότι «η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροσθοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης αλλά και άγνωστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός». «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που δεν επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας όσον αφορά την προστασία των συνόρων της, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της. Γιατί η Ελλάδα είναι τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković από τις Καστανιές.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς» ήταν η φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκάλεσε αίσθηση. «Θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές» δεσμεύτηκε και εξήγησε συγκεκριμένα ότι έπειτα από ελληνικό αίτημα η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) και επίσης: «Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

700 εκατ. στήριξη

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. «Αποτελείται από 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει

«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο, το βορειοανατολικότερο όριο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από την κοινή πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον πρωθυπουργό της Κροατίας.

ΕΕ στον Έβρο: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Στις Καστανιές βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος υπογράμμισε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η παρουσία μας εδώ, μαζί, στη χώρα σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο κ. Μισέλ και συνέχισε: «Και εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα όμως να επιδεικνύετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν μπορούμε να έχουμε τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ»

Σε υψηλούς τόνους ο Έλληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας: Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή την διαρκή κρίση.

Και ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε ότι μοιραζόμαστε αποτελεσματικά το βάρος αυτού του σύνθετου προβλήματος. Πρέπει να σκεφτούμε πρωτότυπα και καινοτόμα. Και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούμε να έχουμε τόσους τζαμπατζήδες μέσα στην ΕΕ, που μετακυλίουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων στις χώρες που λόγω γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται, ενώ ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους πολίτες, σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν εδώ και πάρα πολύ καιρό – όχι απλά σήμερα- να προστατεύσουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος μετέβη και αυτός στις Καστανιές του Έβρου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και το Λιμενικό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες, τους αστυνόμους, τους ένστολους άνδρες και γυναίκες, και την Frontex για τις άοκνες προσπάθειές τους» είπε από καρδιάς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνειά του που επισκέφθηκε όσους υπηρετούν και όσους ζουν στον ακριτικό Έβρο διαβεβαιώνοντάς τους: «Ήμουν, είμαι και θα είμαι κοντά τους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Μεταναστευτικό: Η συνέχεια στις Βρυξέλλες σε υπουργικό επίπεδο

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη της χώρας συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα ταξιδέψουν για το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών τρεις υπουργοί. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αναμένεται να συζητηθεί η φύλαξη των συνόρων, οι διαδικασίες ασύλου και η ενεργοποίηση του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει ότι: «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους».

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε χθες με ομολόγους του ο κ. Κουμουτσάκος, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, «καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του «για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δράσεις της Ελλάδας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις