Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος τώρα: Έφυγε η ΕΕ, άρχισαν τα όργανα – Τούρκοι ρίχνουν χημικά στα σύνορα
ΑΡΧΙΣΑΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΜΑΧΕΣ

Έβρος τώρα: Έφυγε η ΕΕ, άρχισαν τα όργανα – Τούρκοι ρίχνουν χημικά στα σύνορα

Έβρος τώρα: Οι ελληνικές δυνάμεις, στρατιώτες και αστυνομικοί, δέχτηκαν βροχή από χημικά και δακρυγόνα, αλλά κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να αποτρέψουν τις παράνομες εισόδους.

Έβρος τώρα: Τεταμένη είναι από το πρωί της Τετάρτης η κατάσταση στον Εβρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για πρώτη φορά από το μεσημέρι της Δευτέρας, σήμερα το πρωί υπήρξε μια οργανωμένη προσπάθεια εισβολής στην ελληνική πλευρά, με τους μετανάστες να κινούνται μαζικά, νότια, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να κατευθυνθούν στο πέταλο του Εβρου και να βρουν δίοδο για να μπουν στην Ελλάδα. Οι μετανάστες από την ουδέτερη ζώνη, κατά μήκος του φράχτη στα σύνορα στις Καστανιές, πετούσαν χημικά και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, με την ελληνική πλευρά να απαντάει αναλόγως.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στον Εβρο από το μεσημέρι της Δευτέρας και χθες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ηγετών της ΕΕ, έμοιαζε να έχει ηρεμήσει. Ωστόσο, η ηρεμία αποδείχθηκε παροδική, καθώς τα επεισόδια ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί και με μεγάλη ένταση. Ενδεικτική ήταν και η εικόνα από τα σύνορα, την οποία είδαν μέσα από το ελικόπτερο με το οποίο πέταξαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ηγέτες της ΕΕ.

Έβρος τώρα: Η στιγμή που οι Τούρκοι πετούν δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια στον Εβρο που είναι σε εξέλιξη από το πρωί φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Το πλάνο έχει τραβηχτεί από την ελληνική πλευρά και δείχνει την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα, πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για την τουρκική αστυνομία.

Έβρος τώρα: Ισχυρές δυνάμεις στο σημείο

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις εννέα το πρωί, με την εκτόξευση χημικών και αντικειμένων κατά των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν και εκείνες με χρήση χημικών.Οι ελληνικές δυνάμεις αμέσως εξαπλώθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου κατά μήκος του φράχτη, ελέγχοντας το χώρο, κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους.

Στο σημείο υπάρχουν και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις κατά μήκος του φράχτη.

Από χθες αργά το απόγευμα, παρατηρείται μετακίνηση ομάδων μεταναστών από την περιοχή των Φερών στο Δέλτα του ποταμού, ξανά βόρεια προς την περιοχή των Καστανιών.

Βίντεο με την ένταση που επικράτησε το πρωί στις Καστανιές
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις