Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθάρισμα χαλιών: 4 απλά βήματα για να γίνουν και πάλι καινούργια
PLUS

Καθάρισμα χαλιών: 4 απλά βήματα για να γίνουν και πάλι καινούργια

Καθάρισμα χαλιών: Για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι λεκέδες που βρίσκονται πάνω στα χαλιά μας, είναι απαραίτητο να τους αντιμετωπίσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται. 

Καθάρισμα χαλιών: Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, παραδοσιακά, γίνεται την άνοιξη, πριν την αποθήκευση τους. Ωστόσο,θα ήταν μία καλή ιδέα, όσο κουραστικό κι αν σου φαίνεται, να τους κάνεις ένα φρεσκάρισμα το φθινόπωρο, για να είναι έτοιμα για τη νέα σεζόν. Άλλωστε, αν είχες το χαλί σου τυλιγμένο σε ρολό, θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς φροντίδα για να ξαναπάρει την κανονική του φόρμα.

Έπειτα, και το φθινόπωρο μπορεί να ανακαλύψεις έναν λεκέ που δεν είχες υπόψιν σου και τότε είναι καλό να αναλάβεις τον καθαρισμό του άμεσα. Για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι λεκέδες που βρίσκονται πάνω στα χαλιά μας, είναι απαραίτητο να τους αντιμετωπίσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

1. Καθάρισμα χαλιών: Ηλεκτρική σκούπα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, για να φρεσκάρεις τα χαλιά σου, είναι να τα περάσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, θα αποβάλλεις τη σκόνη που πιθανώς έχει συσσωρευτεί, ώστε να μπορέσουν τα επόμενα βήματα να πραγματοποιηθούν με επιτυχία. Θα επαναλάβουμε ότι πρέπει να δώσεις προσοχή στα κρόσσια, αν υπάρχουν. Αν η σκούπα ρουφάει με μεγάλη ένταση, μπορεί να καταστραφούν.

2. Καθάρισμα χαλιών: Μαγειρική σόδα 

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό που μπορεί να βρεθεί στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και έχει πάρα πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Μια από τις χρήσεις αυτές είναι και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι. Η εκτέλεση είναι πολύ απλή, απλά απαιτεί υπομονή. Θα πρέπει να απλώσεις μια ικανοποιητική στρώση σόδας πάνω στο χαλί που σε ενδιαφέρει να καθαρίσεις και να την αφήσεις να δράσει για λίγες ώρες, ή για μια ολόκληρη νύχτα. Στο διάστημα αυτό, καλό είναι να μην περιφέρεται κανείς στο δωμάτιο, για να μην πατήσει κατά λάθος το χαλί. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται κι αν επιθυμείς να κάνεις στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι.

3. Καθάρισμα χαλιών: Αφαίρεση μαγειρικής σόδας

Αφού περάσει μια νύχτα, μπορείς να σκουπίσεις ξανά με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να αφαιρέσεις τη σόδα από το χαλί. Αν έχεις απλώσει σόδα και πάνω στα κρόσσια, απομάκρυνε τη με ένα βουρτσάκι χειρός με προσοχή. Αμέσως, θα παρατηρήσεις ότι η όψη των χαλιών σου έχει ανανεωθεί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα έχουν αφαιρεθεί όλες οι δυσάρεστες οσμές. Είτε οι οσμές προερχόταν από λεκέδες, είτε από το γεγονός ότι τα χαλιά δε μπορούσαν να “αναπνέουν” για όσο καιρό ήταν αποθηκευμένα, η σόδα θα πρέπει να τις έχει καταπολεμήσει.

Αν θέλεις, μπορείς να αναμείξεις στο μπλέντερ 3- 4 φύλλα δάφνης, μαζί με τη σόδα και μετά να πασπαλίσεις το χαλί. Αυτό θα βοηθήσει, στο να αποκτήσουν τα χαλιά σου άρωμα φρεσκάδας και να καθαριστούν στεγνά. Με το βήμα αυτό, ολοκληρώνεται το στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι. Το στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Συστήνεται, κυρίως για φρεσκάρισμα των χαλιών και για απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών.

4. Καθάρισμα χαλιών: Στέγνωμα 

Αφού καθαρίσεις τα χαλιά σου, σειρά έχει το στέγνωμα. Αν ο καθαρισμός γίνεται φθινόπωρο, ή χειμώνα, δε θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα αποθήκευσης. Συνεπώς, μπορείς να δώσεις στα χαλιά σου το χρόνο που χρειάζονται για να στεγνώσουν στη θέση τους. Δε χρειάζεται να στεγνώσεις τα χαλιά στο φως του ήλιου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν τα χρώματα. Μπορείς να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν απλωμένα στα σημεία όπου πρόκειται να παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό, αερίζοντας το χώρο. Αν επιθυμείς να τα στεγνώσεις πιο γρήγορα, μπορείς να τοποθετήσεις πάνω τους φύλλα εφημερίδων. Τα φύλλα θα προσελκύσουν ένα μέρος της υγρασίας, μειώνοντας το χρόνο που έχουν ανάγκη τα χαλιά για στέγνωμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις