alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κική Δημουλά: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την ποιήτρια που “ηρεμούσε τις ψυχές μας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κική Δημουλά: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την ποιήτρια που “ηρεμούσε τις ψυχές μας”

Κική Δημουλά: Η 89χρονη σπουδαία ποιήτρια παρέμενε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έπειτα από σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που υπέστη.

Κική Δημουλά: Η Κική Δημουλά άφησε την τελευταία της πνοή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε σε σχετική δήλωση. «Η Ελληνική Ποίηση έχασε σήμερα την εμβληματική Μούσα της, η οποία της χάρισε μιαν ακόμη αυθεντική λάμψη διεθνούς ακτινοβολίας. Το έργο της θα διασφαλίζει την πνευματική αιωνιότητα που της αναλογεί, κάνοντας όμως ακόμη πιο επώδυνο το κενό, το οποίο αφήνει πίσω της», ανέφερε η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που εκδόθηκε ελάχιστες στιγμές μετά τον θάνατο της ποιήτριας.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως ο Προκόπης Παυλόπουλος πριν από έξι ημέρες ήθελε να ενημερωθεί προσωπικά και τηλεφώνησε στο νοσοκομείο «Υγεία» όπου νοσηλευόταν ώστε να ενημερωθεί για την κατάστασή της.

Κική Δημουλά: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο της Κικής Δημουλά. Η Κική Δημουλά, κορυφαία και πολυβραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια, έφυγε σήμερα από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο των γραμμάτων.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε στίχους από τα ποιήματα της Κικής Δημουλά αναφέροντας: «Με θλίψη και συντροφιά με τους στίχους της αποχαιρετούμε την Κική Δημουλά, που άφησε το “λίγο του κόσμου”. Άλλωστε “στο αίνιγμα του θανάτου πάω ψυχωμένη”, είχε γράψει. Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της. Και όλοι μας ένα κομμάτι της ευαισθησίας μας. Την ευγνωμονούμε. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της».

Κική Δημουλά: Το υπέροχο μήνυμα της Μενδώνη

Με ένα βαθιά συναισθηματικό και με προσωπικό τόνο μήνυμα, η Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε την Κική Δημουλά λίγο μετά τον θανατό της. Αφού επικοινώνησε πρώτα με τους οικείους της σπουδαίας ποιήτριας Κικής Δημουλά για την απώλειά της, η Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Κικής Δημουλά

“Αποχαιρετώντας την Κική Δημουλά

Είναι οδυνηρή για όλους μας η απώλεια της Κικής Δημουλά, ενός ανθρώπου τόσο οικείου και αγαπητού, μιας γυναίκας που μετέτρεψε την καθημερινότητα σε ποίηση και που αφηγήθηκε το προσωπικό με τόσο άμεσο τρόπο, ώστε να αγγίζει το συναίσθημα όλων , ακόμη και εκείνων που δεν αφήνονται συχνά στην Ποίηση.

Γίνεται πιο οδυνηρή η απώλειά της, επειδή η Κική Δημουλά κατόρθωσε να δαμάσει το λόγο και να μιλά με λέξεις κοινές, καθημερινές, για τη μνήμη, την απώλεια, την αγωνία, τη φθορά, τον χρόνο, για όσα χάνονται ηθελημένα. Και μέσα από αυτήν, την «εσωτερικού χώρου» ποίησή της, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στην ψυχή της, αφήνοντας να εισέλθουν χιλιάδες αναγνώστες που ταυτίστηκαν με τους στίχους της.

Πέρα από τα ποιήματα της, η ανεκτίμητη προσφορά της ήταν ότι έστρεψε ξανά ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού προς την ποίηση. Το οδήγησε να ανακαλύψει έναν διαφορετικό τρόπο γραφής, μιαν άλλη γλώσσα. Χάδευε με βελούδινη ματιά τα μικρά κι ασήμαντα δίνοντας τους πνοή. Μια ηρεμία ψυχής μας χάρισε η Κική Δημουλά κι ακόμη μια χαρμολύπη ευεργετική.

Η Κική Δημουλά, ποιήτρια, ακαδημαϊκός, δεν έβαλε μόνο την ποίηση ξανά στη ζωή μας. Μας χάρισε την απόλαυση μιας ποιητικής έκφρασης ευαίσθητης, μοναδικής, λεπτής και ανεπανάληπτης. Ελεγε πως το μόνο που δεν καταλάβαινε από τη ζωή είναι γιατί πεθαίνουμε. Γι΄αυτό, «στον χωρισμό μήτε αντίο μήτε φιλί». Εκφράζω την αγάπη μου στην οικογένεια της. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους πολυάριθμους φίλους της. Η Κική θα μας λείψει πολύ.