Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολοταρία 2020 αλλαγές: Μεγάλες ανατροπές στις κληρώσεις – Έκπτωση από το εισόδημα
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Φορολοταρία 2020 αλλαγές: Μεγάλες ανατροπές στις κληρώσεις – Έκπτωση από το εισόδημα

Φορολοταρία 2020 αλλαγές: Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ανατροπές στο σύστημα των κληρώσεων ηλεκτρονικών αποδείξεων, επιδιώκοντας να ωθήσει τους φορολογούμενους να χρησιμοποιούν περισσότερο την κάρτα τους και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.  

Φορολοταρία 2020 αλλαγές: Μεγάλες αλλαγές αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών στη διαδικασία της φορολοταρίας που μέχρι σήμερα μοιράζει 1.000 ευρώ το μήνα σε 1.000 τυχερούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, η φορολοταρία μοιράζει ένα εκατ. ευρώ το μήνα και οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γιατί τα ποσά που δίνονται είναι μικρά. Όπως τόνισε εξετάζεται μέσω της φορολοταρίας να δοθούν περισσότερα κίνητρα, ώστε να γίνεται και μεγαλύτερη συλλογή αποδείξεων, ειδικά για ορισμένα επαγγέλματα

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», με το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των τυχερών θα μειωθεί, αλλά τα ποσά που θα διεκδικούν θα φτάνουν τα 100.000 ευρώ, μπορεί και περισσότερα.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το σενάριο να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα:

κομμωτήρια,

συνεργεία,

γυμναστήρια,

δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

Επιπλέον, αναμένεται να βγαίνουν στη φορολοταρία, ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, είναι να ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετράει διπλά κάποιος περιορισμένος αριθμός αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει την έκπτωση από το εισόδημα (ποσοστό) πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής.

Οι αλλαγές για την φορολοταρία

Στο νομοσχέδιο που έρχεται το Μάρτιο για την κωδικοποίηση των κυρώσεων για φορολογικές- τελωνειακές παραβάσεις, θα μπουν κι άλλες διατάξεις. Μια από αυτές θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να ανατρέψει τα δεδομένα της φορολοταρίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται τουλάχιστον 4 μεγάλες αλλαγές:

Θα κληρώνεται και χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ για τουλάχιστον έναν τυχερό φορολογούμενο

Λιγότεροι τυχεροί, θα μοιράζονται μεγαλύτερα ποσά από τα 1.000 ευρώ που παίρνουν σήμερα. Για παράδειγμα, ένας συνδυασμός με το γίγα- έπαθλο, θα μπορούσε να είναι ότι 5 τυχεροί θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ (άρα 500.000 ευρώ συνολικά) κι άλλοι 250 από 2.000 ευρώ (άρα 500.000 ευρώ συνολικά). Με αυτόν τον τρόπο το κίνητρο θα ήταν πολύ πιο ισχυρό από σήμερα, χωρίς να αλλάζει ο μηνιαίος προϋπολογισμός του 1 εκατ. Ευρώ

Θα κληρώνονται και ακίνητα του Δημοσίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αναλάβουν να… ξεκαθαρίσουν αυτά που δεν έχουν βάρη και θα μπαίνουν στη κληρωτίδα μία ή περισσότερες φορές το χρόνο. Όπως λένε πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, “υπάρχει stock για κληρώσεις 2-3 ετών”.

ΔΕΝ θα μπαίνουν, πλέον, στη φορολοταρία όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλαμβάνονται πληρωμές σε super markets ή ΔΕΚΟ, αλλά έχει αξία να μπαίνουν πληρωμές π.χ. σε κομμωτήρια, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λ.π.

Εκπτωση από το εισόδημα

Οι αλλαγές στη φορολοταρία θα συνδυαστούν και με άλλα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλεφθεί η έκπτωση από το εισόδημα- σε κάποιο ποσοστό- ηλεκτρονικών πληρωμών σε δραστηριότητες «υψηλού κινδύνου». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί κ.λ.π.) ΔΕΝ θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, καθώς ήδη «τρέχει» το αντίστοιχο κίνητρο έκπτωσης για αναβάθμιση κτιρίων. Επιπλέον, επανεξετάζεται η τεχνική δυνατότητα να μετράνε «διπλές» οι e- πληρωμές, σε περιορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων.

Η Απόφαση, με όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται κατά τον Απρίλιο, αφού στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τις τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, τι στοιχεία μπορούν να παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα για τις παρεμβάσεις στη φορολοταρία και στα υπόλοιπα κίνητρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις