Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νοβάρτις σήμερα: Στις 10 η κρίσιμη συνεδρίαση – Θα ζητήσουν να βγουν οι “μάσκες”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νοβάρτις σήμερα: Στις 10 η κρίσιμη συνεδρίαση – Θα ζητήσουν να βγουν οι “μάσκες”

Νοβάρτις σήμερα: Ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Νοβάρτις σήμερα: Μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της προανακριτικής Novartis θα ξεκινήσει σήμερα στις 10 το πρωί. Η απόφαση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να μην παρουσιαστούν για εξέταση και να αγνοήσουν επί της ουσίας την απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής ανοίγει ένα νέο θρίλερ.  Τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής περιμένουν εξελίξεις από τις αστυνομικές αρχές που αναζητούν τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. Το αίτημα για βίαιη προσαγωγή παραμένει ενεργό, μέχρι τελικά το Τμήμα Προστασίας των Μαρτύρων της αστυνομίας να φέρει τους «κουκουλοφόρους» προς εξέταση. Κάτι που επιβεβαιώνει επίσημα η Αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Την ίδια ώρα εξετάζουν και το ενδεχόμενο της άρσης του καθεστώτος προστασίας τους. Πρώτο το ΚΚΕ είχε διατυπώσει την άποψη πως μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε λύση στο θέμα. Με την άποψη αυτή συμπαρατάσσεται και το Κίνημα Αλλαγής ενώ αναμένεται να στηρίχθηκε από τους βουλευτές της νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι με πιο σκεπτικό τα μέλη της προανακριτικής θα διατυπώσουν ένα τέτοιο αίτημα και προς ποιους θα γίνει αυτή η διατύπωση. Προς την εισαγγελία διαφθοράς δηλαδή την κ. Τουλουπάκη ή προς τους ανώτερους της. Οι βουλευτές γνωρίζουν ότι η κ. Τουλουπάκη θα προσπαθήσει να μπλοκάρει μια τέτοια εξέλιξη και δεν αποκλείεται να απευθυνθούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ακόμα και δια επιστολής όπου θα καταγράφουν όλες τις ενέργειες της Εισαγγελέως διαφθοράς που παρεμποδίζουν το έργου της προανακριτικής. Άλλωστε στα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής υπάρχει έντονη ενόχληση διότι η εισαγγελέας εξακολουθεί να κρατά παράτυπα κρίσιμα έγγραφα από τις αμερικανικές αρχές.

Σαράφης – Κελέση αναζητούνται 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα όμως τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και την στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα καθώς έχουν ενοχληθεί από τη στάση κορυφαίων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο ώστε να βάλουν εμπόδια στο έργο της προανακριτικής. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί κόντρα στο έργο της επιτροπής και στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Μπούγας: Ενισχύονται οι ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η δήλωση και του Βασίλη Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι ούτε άσχετη ούτε ασύνδετη με τις πρωτοβουλίες και τη στάση των «συντονιστών» τους. «Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ό,τι όμως και αν κάνουν, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν».

Σήμερα η εξέταση Τζανακόπουλου

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν και κατά την σημερινή εξέταση του Δημήτρη Τζαννακόπουλου που είναι προγραμματισμένη για μετά τις 10. Ο κ. Τζαννακόπουλος είναι βέβαιο ότι θα επικρίνει με σφοδρότητα τις κινήσεις των μελών της πλειοψηφίας ενώ οι βουλευτές θα του ζητήσουν εξηγήσεις για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση όταν ήταν υπουργός.

Novartis:Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο για το αν θα βγουν οι κουκούλες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις