Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τσικνοπέμπτη 2020 Θεσσαλονίκη: Vegetarian ακτιβιστές παρενέβησαν με πλακάτ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη 2020 Θεσσαλονίκη: Vegetarian ακτιβιστές παρενέβησαν με πλακάτ

Τσικνοπέμπτη 2020 Θεσσαλονίκη: Πλακάτ που κρατούσαν είχαν εικόνες γουρουνιών με την φράση: «θέλω να ζήσω».

Τσικνοπέμπτη 2020 Θεσσαλονίκη: Vegetarian ακτιβιστές παρενέβησαν στον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης στην Θεσσαλονίκη. Την ώρα που στο κέντρο της πόλης, η γιορτή για την Τσικνοπέμπτη ήταν στο απόγειό της, οι ακτιβιστές παρενέβησαν με στόχο να δώσουν το δικό τους μήνυμα αυτή τη μέρα που είναι γνωστή για μεγάλη κρεατοφαγία, κατανάλωσης αλκοόλ και χορό.

Η μικρή μερίδα ακτιβιστών που έδωσε το παρών στην αγορά της Θεσσαλονίκης κρατούσε πλακάτ που έγραφαν: «Δεν είναι φαγητό, είναι βία», τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. Άλλα πλακάτ που κρατούσαν είχαν εικόνες γουρουνιών με την φράση: «θέλω να ζήσω». Πάντως, δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε ένταση από την παρέμβασή τους με τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης να συνεχίζεται κανονικά.

Η διαφορά vegan και vegetarian

Vegan και vegetarian δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά ή oλικά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος) είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφει από την διατροφή του ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν τόσο αυστηρό χορτοφαγικά τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στη ένδυσή του, απορρίπτοντας οτιδήποτε φτιάχνεται από μαλλί και μετάξι. Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν.

Οι χορτοφάγοι δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστές ούτε έχουν ως πρώτο κίνητρό τους υποχρεωτικά την αγάπη για τα ζώα. Για παράδειγμα, πολλοί χορτοφάγοι έχουν καταργήσει το κρέας για το καλό της υγείας τους. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές κατηγορίες χορτοφάγων. Υπάρχουν οι lacto-vegetarians που τρώνε γαλακτοκομικά, αλλά όχι αυγά, οι ovo-vegetarians που τρώνε αυγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά, ή οι lacto-ovo-vegetarians που τρώνε, τόσο τα γαλακτοκομικά, όσο και τα αυγά. Ο λόγος που ποικίλουν οι επιλογές είναι οι ατομικές πεποιθήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις βασίζονται σε ηθικές επιλογές και σε άλλες περιπτώσεις υπαγορεύονται από τις διατροφικές ανάγκες ή μια απλή προτίμηση.

Τσικνοπέμπτη 2020 Θεσσαλονίκη: Τσίκνισμα και κέφι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις