Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Σκληρή κόντρα με Τσίπρα
ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: Σκληρή κόντρα με Τσίπρα

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: «Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα».

Μητσοτάκης Βουλή σήμεραΣκληρή κόντρα ξέσπασε σήμερα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τα εργασιακά. «Η σημερινή συζήτηση, έστω και με αυτή τη σύντομη διαδικασία, είναι κρίσιμη και σημαντική γιατί συζητάμε το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και αφορά την ανάπτυξη οικονομίας. Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαίωματα των εργαζόμενων», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια ομιλία που κατά την άποψή μου είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Εκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει. Ξεκίνησε με λαθροχειρία. Ανέγνωσε υποτίθεται ερωτήματα που εμείς θέσαμε με δικό του τρόπο. Κατέγραψα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, αλλά δεν μίλησα για συνολική άυξηση ανεργίας γιατί είναι προφανές ότι η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Τα στοιχεία της Κομισίον σας καθηλώνουν στο 2,4%. Το αφήγημά σας είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα απο τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών. Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες ούτε την ανάπτυξη 4% ούτε πολλές και καλές δουλειές», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Τον Ιούνιο 2019 η ανεργία ήταν 17% όταν επί ημερών σας έφτασε στο 28%. Αφήστε την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά τάζοντάς του λαγούς και πετραχήλια. Πού είναι οι πολλές και καλές δουλειές;

Κάντε μια βόλτα. Κάνετε πολλές εκδρομές στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το τριπ αντβάιζορ. Αυτές ήταν οι χειρότερες γιορτές. Αυτό συνέβη γιατί, όσο και αν μειώσεις την φορολογία στα κέρδη, αν δεν τονώσεις την κατανάλωση με αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς τα χρήματα τα δίναμε όχι στους έχοντες και κατέχοντες αλλά σε εκείνους που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους το καταναλώνουν.

Τσίπρας Βουλή σήμερα: «Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές ιδεολογικές»

«Τονίζαμε τότε ότι είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ότι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών είναι:

– η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
– η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους
– και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Διότι, μας λέει η ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο δίδονται υποτίθεται κίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες για την εντατικότερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δύναμης της εργασίας. Όλα αυτά δεν είναι καινούριες ιδέες. Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες. Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ, και στη συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκατία του 90 και του 2000.

Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα».

Τσίπρας: «Τα χτυπήματα»

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «μόλις έφυγαν τα μνημόνια, φέραμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και κάναμε πράξη ό,τι ρωγμές βρήκαμε για την ενίσχυση των εργαζομένων. Εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν συστηματικά τον νόμο χωρίς έλεγχο. Σε αντίθεση με τις επιταγές των δανειστών ανατρέψαμε πολιτικες απορρύθμισης. Πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, κάναμε στοχευμένες παραβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπως οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και γι’ αυτό είχαμε τη δυνατότητα για ραγδαία μείωση της ανεργίας. Μετά από 10 χρόνια, και αυτό είναι πιο σημαντικό, ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού, Το 2019 είχαμε αύξηση 4,5%».

Επιτιθέμενος στη συνέχεια στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για οχτώ χειρουργικά χτυπήματα στον χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Χτύπημα 1ο ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

– Τα άλλα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί. Με τροπολογία άσχετη τον Αύγουστο κατά παραγγελία του ΣΕΒ εξ όσων όλοι γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν ήρθαν απευθείας ή μέσω του υπουργού Σκέρτσου. Αυτά τα αιτήματα είχαμε έναν χρόνο που μας πίεζαν και τους λέγαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Το πρώτο ήταν η κατάργηση της βάσιμης απόλυσης του εργαζομένου και το δεύτερο η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Δεν ντραπήκατε να ταυτίστετε την αιτιολόγηση των απολύσεων με το φακέλωμα των εργαζομένων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζεται η νομιμότητα είναι οι υπεργολαβίες

– Χτύπημα 4ο ήταν η διάλυση της διαπραγμάτευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάνατε αυτό που το ΔΝΤ επιδίωκε. Μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις ψυχές σας και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας για να διαλέγει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τους μισθούς

– Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργοζομένων για προσφυγή. Αφαιρείτε τους εργαζομένους από ένα από τα όπλα απέναντι στους εργοδότες

– Χτύπημα 6ο: Μειώσατε τα πρόστιμα για παράβαση της εργοδοτικής νομοθεσίας και για αδήλωτες υπερωρίες. Θα είναι μικρότερες κατά 15 φορές.

«Και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι η εικόνα είναι θετική και έχουμε εξαιρετικό ισοζύγιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την πρωτολογία του με το θέμα του κατώτατου μισθού. «Πάρτε μια ξεκάθαρη θέση. Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα και λαϊκισμό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια ξεκινήσαμε τη διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς νομοθετήσαμε αύξηση 11% και ο ΣΕΒ έλεγε 1%-2%. Κάποιοι από εσάς μας κατηγορούσατε ότι η αύξηση θα διαλύσει την οικονομία αλλά δεν είδαμε τίποτα τέτοιο. Προεκλογικά προτείναμε 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος και επανέλθουμε στα 751 ευρώ πριν ο κ. Βρούτσης το 2012 επιβάλει μείωση 22%. Όταν εμείς το λέγαμε προεκλογικά, δεν μας είπατε ότι είναι αντιεπιστημονικό. Και μετά κάνατε ρελάνς λέγοντας ότι θα έχει διπλάσιο ρυθμό της ανάπτυξης, μιλάγατε για 4%, άρα αύξηση 8%. Δεσμευτείτε ότι μετά το τέλος της διαδικασίας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στο 5,6% βάσει της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός».

Μητσοτάκης Βουλή σήμερα: «Δεν είστε στο εδώ»

«Όσα ακούστηκαν νωρίτερα μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν ακούω να μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος απο τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κυριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στην θετική κατεύθυνση. Εφυγε η κριση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική σας και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα απο την κοινοβουλευτική σας ομάδαςΑν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνεται αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες άπο αυτό που βλέπουμε σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: «Ενδιαφέρεστε εσείς για τις τράπεζες;»

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργος είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς για τις τραπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατες στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός. Στο ζήτημα επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθοριστεί με νόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί για να μην έχουμε προηγούμενο που επεκτάθηκαν κλαδικές αποφάσεις με υπουργικές αποφάσεις και κινδυνέυουν να κριθούν άκυρες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Συνεχίζοντας την επίθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικό κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Ερχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά απο στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφιοσβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων . Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατι απο τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είχαμε καμία αντίδραση απο τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση της διάταξης καθώς ένας απο τους λόγους ήταν ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Το θέμα του κατώτατου μισθού

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500. Τι προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαομενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλεισατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε την σύμβαση». Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν απορροφήσατε τα κονδύλια ΟΑΕΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός αρχικά υπενθύμισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2015 στην οποία είχε πει ότι «το ίδιο πιστοί θα μείνουθμε στην δέσμευσή μας για αύξηση κατώτατου μισθού 751 ευρώ». «Σας αδίκησα, λέγατε ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε μετεκλογικά. Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τιος δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε. Εσείς λέγατε 751 ευρώ μέχρτι το 2016. Είδαμε που καταλήξατε.

Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ εως το 2022. Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ και να κάνω πλειοδοσία. Να πάρω το σφυρί του κ. Τασούλα και να λέω “πόσο λέει η κυρία Γεννηματά; 7%; Ο Τσίπρας 7,5% και ο Κουτζούμπας 15% Κατοχυρώνεται”».

«Καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας»

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ισως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε».

«Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ότι οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα – ξεκινώντας από τα φάρμακα – ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις