Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Νόσος του Φιλιού συμπτώματα: Πώς κολλάει η “αθώα” μονοπυρήνωση
PLUS

Νόσος του Φιλιού συμπτώματα: Πώς κολλάει η “αθώα” μονοπυρήνωση

Νόσος του Φιλιού συμπτώματα: Η «νόσος του φιλιού» είναι νόσος που προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr και ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.

Νόσος του Φιλιού συμπτώματα: Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr virus (EBV), ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Ο Epstein-Barr μεταδίδεται με το σάλιο, γι’ αυτό και η μονοπυρήνωση αποκαλείται συχνά και «νόσος του φιλιού». Η λοίμωξη πλήττει τα άτομα κάθε ηλικίας, είναι όμως συχνότερη στους εφήβους. Η λοίμωξη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ήπια και υποχωρεί άμεσα με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Για να προκληθεί λοίμωξη απαιτείται άμεση επαφή με το σάλιο από το στόμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί. Η έκθεση στον ιό είναι πιθανή από ένα φτάρνισμα, από το βήχα, από το φιλί, τρώγοντας από το ίδιο πιρούνι ή πίνοντας από το ίδιο ποτήρι με ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Ο Epstein-Barr δεν μεταδίδεται με το αίμα.

Τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης εκδηλώνονται συνήθως μέσα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες (περίοδος επώασης).

Νόσος του Φιλιού συμπτώματα: Τα συνηθέστερα είναι τα εξής

πυρετός
πονόλαιμος
πρήξιμο στα λεμφογάγγλια (λεμφαδένες) στο λαιμό και τις μασχάλες
πονοκέφαλος
κόπωση
μυϊκή αδυναμία
πρήξιμο στις αμυγδαλές
νυχτερινή εφίδρωση
(σπανιότερα) πρήξιμο στο συκώτι ή το σπλήνα
Η διάκριση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από άλλες ιογενείς λοιμώξεις καθίσταται συχνά δύσκολη. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μία ή δύο εβδομάδες θεραπείας στο σπίτι (ξεκούραση, αυξημένη πρόσληψη υγρών, υγιεινή διατροφή κ.λπ.), συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις