Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σάμης Γαβριηλίδης πέθανε: Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμης Γαβριηλίδης πέθανε: Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης

Σάμης Γαβριηλίδης πέθανε: Η πολιτική κηδεία του Σάμη Γαβριηλίδη θα γίνει τον Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.

Σάμης Γαβριηλίδης πέθανε: Πέθανε ο Σάμης Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων «Γαβριηλίδη». Ακάματος εργάτης του βιβλίου, δημιουργός των εκδόσεων «Γαβριηλίδη». Ο Γαβριηλίδης ήταν παρών, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στο στέκι που είχε δημιουργήσει πρόσφατα, το «Poems and crimes» για να μιλήσει για τα βιβλία και την τέχνη. Ο Σάμης Γαβριηλίδης ξεκίνησε την πορεία του στο χώρου του βιβλίου το 1977. Η αρχή έγινε με τις Εκδόσεις Πλέθρον και το 1988 ιδρύθηκαν οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Η ιστορία της οικογένειά του μεγάλη. Όπως είχε αποκαλύψει η μητέρα του, Καρολίνα Γαβριηλίδου, ήταν επιζήσασα του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν, με αριθμό στο χέρι της 40382. Ο Σάμης Γαβριηλίδης άφησε την τελευταία του πνοή μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Η πολιτική κηδεία του Σάμη Γαβριηλίδη θα γίνει τον Σάββατο στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Εφσυν είχε περιγράψει πώς μπήκε στο χώρο των εκδόσεων:

― Πώς άρχισε το ταξίδι σου στον χώρο τον εκδόσεων;

― Εντελώς τυχαία, όπως όλα τα καλά. Μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1975, εποχή που αρχίσαμε να διαβάζουμε σε ποσότητα, που γρήγορα έγινε και ποιότητα, ένας πολύ φίλος, με τον οποίο παίζαμε μπάλα κάθε Σάββατο, άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο, το Πλέθρον, με τη νύφη του, που δεν μπορούσαν όμως να το κρατήσουν κι έτσι το ανέλαβα για να βοηθήσω. Αυτό ήταν. Στους δύο μήνες του είπα πως ή θα γίνω συνέταιρος ή θα ανοίξω δικό μου βιβλιοπωλείο. Γρήγορα κατάλαβα πως, για να υπάρξουμε, έπρεπε να αρχίσουμε και να εκδίδουμε. Έτσι το 1977 ξεκίνησαν και οι Εκδόσεις Πλέθρον, που συνδιεύθυνα μέχρι το 1986, όταν και χωρίσαμε. Από το 1988 ξεκίνησαν λοιπόν οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις