Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κοροναϊός εμβόλιο: Βρετανός επιστήμονας λέει ότι μπορεί να το παρασκευάσει σε 14 μέρες
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΕΓΚΥΟ ΣΕ ΕΜΒΡΥΟ

Κοροναϊός εμβόλιο: Βρετανός επιστήμονας λέει ότι μπορεί να το παρασκευάσει σε 14 μέρες

Κοροναϊός εμβόλιο: Ο πρώτος νεκρός, θύμα του νέου ιού που ξεκίνησε από την Κίνα, φαίνεται πως είχε το «προφίλ» των περισσότερων που ακολούθησαν.

Κοροναϊός εμβόλιο: Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα αυξήθηκε σε 494 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν τα 24.500. Ο πρώτος νεκρός, θύμα του νέου ιού που ξεκίνησε από την Κίνα, φαίνεται πως είχε το «προφίλ» των περισσότερων που ακολούθησαν. Ήταν ένας άνδρας άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, το 80% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό ήταν άνω των 60 ετών, ενώ το 75% από αυτούς είχαν ήδη άλλα προβλήματα υγείας, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν πιο εύκολο να «κολλήσουν» τον ιό.

Οι νεκροί συμπληρώνουν το ποσοστό του 2,1% των συνολικών θυμάτων, σε αντίθεση με το ποσοστό των νεκρών το 2003 με την επιδημία του ιού SARS, το οποίο είχε φτάσει το 9,3%. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως το 97% των θυμάτων του νέου ιού προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι, όπου μία αγορά πώλησης ζώντων ζώων στην Ουχάν εντοπίσθηκε ως η αρχή της επιδημίας. Τα στατιστικά στοιχεία για τα θύματα της επιδημίας δείχνουν επίσης πως τουλάχιστον 5 νεκροί στην Κίνα ήταν κάτω των 60 ετών, με νεότερο έναν 36χρονο από την Ούχαν. Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν ήδη άλλα προβλήματα υγείας, αντιμετώπιζαν συνήθως διαβήτη ή υπέρταση πριν μολυνθούν από τον ιό.

Κοροναϊός εμβόλιο: Οι νεκροί της επιδημίας δεν είχαν όλοι πυρετό

Παρ’ όλ’ αυτά, νέες πληροφορίες δείχνουν πως ο νέος κοροναϊός είναι δυνατόν να μεταφερθεί από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο. Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν, αφού μια ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου και το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, βρέθηκε θετικό στον ιό. Στην Κίνα, η θερμοκρασία ελέγχεται πλέον στα αεροδρόμια, τους σταθμούς των λεωφορείων και των σιδηροδρόμων. Ωστόσο, οι νεκροί της επιδημίας δεν είχαν όλοι πυρετό πριν από τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Και ενώ το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού ήταν αναμενόμενο να κυκλοφορήσει μέσα σε 2 χρόνια, ένας Βρετανός επιστήμονας φαίνεται πως μπορεί να το παρασκευάσει σε μόλις 14 μέρες.

Σύμφωνα με το Skynews, ο Ρόμπιν Σάτοκ, ο επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του Βλεννογόνου και Ανοσίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial, αποκάλυψε πως πρόκειται να δοκιμάσει το εμβόλιο σε ζώα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ υποστηρίζει πως αν λάβει τους απαραίτητους πόρους, θα γίνει δοκιμή του εμβολίου και σε ανθρώπους μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά, το εμβόλιο θα έρθει και πάλι αρκετά αργά ώστε να αντιμετωπιστεί το τωρινό ξέσπασμα του ιού, αλλά θα φανεί χρήσιμο για την περίπτωση νέας επιδημίας.

Κοροναϊός εμβόλιο: Πώς εξελίσσεται η επιδημία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις