Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παναγιωτόπουλος Τουρκία: «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ασκήσουμε το δικαίωμα μας για τα 12 μίλια»
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ασκήσουμε το δικαίωμα μας για τα 12 μίλια»

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Επαναφέρει το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως «εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα ασκήσουμε το δικαίωμα μας για τα 12 μίλια». Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αναφέρει πως η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με καλή διάθεση ενώ προσθέτει πως αναμένει το ίδιο και από την άλλη πλευρά. «Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς.

Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ.Παναγιώτοπουλος με παρέμβασή του στην εφημερίδα Real News σχολίασε δημοσιεύματα που «φουσκώνουν» τον αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων και συνέστησε ψυχραιμία, καθώς δεν χρειάζονται άλλου είδους ερμηνείες. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο μια κλιμακούμενη ρητορική για τη στάση της Τουρκίας ή την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα όμως είναι οι στατιστικές και τα συμπεράσματα που εξάγονται, ίσως και επιπόλαια σε ορισμένες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζήτημα του αριθμού των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου που εμφανίζεται «φουσκωμένος» εν πολλοίς λόγω των ελιγμών από πιλότους κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών.

Τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσαρμόζουμε τις εξελίξεις στην πραγματική τους διάσταση ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις που εντείνουν το φόβο, την ανησυχία και τον πανικό.

Δεν χρειάζονται άλλου είδους ερμηνείες. Από τον Ιούλιο έως σήμερα προχωρούμε συγκροτημένα και με σοβαρότητα στην υλοποίηση της δικής μας στρατηγικής που βασίζεται αφ’ ενός σε πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες ενίσχυσης των συμμαχιών της χώρας και αφ’ ετέρου στο σχεδιασμό και υλοποίηση της αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα στη θέση του καθήκοντος, εκτελώντας την αποστολή τους με συνέπεια, αποτελεσματικότητα, αίσθηση ευθύνης και επαγγελματισμό. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία και να αντιμετωπισθεί η όποια κατάσταση με νηφαλιότητα χωρίς να παρασύρουμε την κοινή γνώμη σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε αδρανείς, δεν είμαστε αμέριμνοι, κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας και του ελληνικού λαού».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις