Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαρρήξεις ριφιφί: Οι γλάστρες, τα αλουμινόχαρτα και τα κλειθροποιεία 
ΕΛΛΑΔΑ

Διαρρήξεις ριφιφί: Οι γλάστρες, τα αλουμινόχαρτα και τα κλειθροποιεία 

Διαρρήξεις ριφιφί: Ενώ οι γνώστες της τέχνης του κλειθροποιού, έβγαζαν αντικλείδια και πασπαρτού κλειδιά που να ανοίγουν πόρτες ασφαλείας σπιτιών, άλλα μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει άλλο ρόλο.

Διαρρήξεις ριφιφί: Είναι από τις ειδήσεις που δύσκολα πιστεύει κανείς, είναι όμως αληθινή. Τρεις άνδρες από τη Ρουμανία με μια γυναίκα συμπατριώτισά τους, είχαν διαρρήξει δύο κλειθροποιεία με ριφιφί και είχαν εγκαταστήσει στον χώρο διαμονής τους δικό τους… κλειθροποιείο!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ενώ οι γνώστες της τέχνης του κλειθροποιού, έβγαζαν αντικλείδια και πασπαρτού κλειδιά που να ανοίγουν πόρτες ασφαλείας σπιτιών, άλλα μέλη της οργάνωσης, είχαν αναλάβει άλλο ρόλο. Αυτόν της “αυτοψίας” στα υπό διάρρηξη σπίτια η καταστήματα σε περιοχές της Αττικής, που γινόταν με δύο κόλπα, που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για να παίρνουν τα μέτρα τους.

Πρώτον, παρατηρούσαν, όπου υπήρχαν… γλάστρες με φυτά! Θα πείτε, τι να το κάνουν. Κι όμως. Αν έβλεπαν ότι το χώμα στις γλάστρες δεν είχε ποτιστεί για καιρό και τα άνθη μαραίνονταν, καταλάβαιναν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν για καιρό! Αν δεν υπήρχαν …γλάστρες η άλλοι τρόποι να εξακριβώσουν ότι οι ένοικοι δεν βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμά τους η στη μονοκατοικία τους η στο κατάστημά τους, έβαζαν σε εφαρμογή το δεύτερο κόλπο.

Το αλουμινόχαρτο

Τοποθετούσαν στις σχισμές των θυρών, αλουμινόχαρτο, το οποίο συγκρατείτο στη θέση του όσο οι ένοικοι δεν είχαν ανοίξει την πόρτα. Αν πήγαιναν να δουν τι συμβαίνει -συνήθως μπροστά έμπαινε η γυναίκα της ομάδας υπό διάφορες ψεύτικες ιδιότητες- και έβλεπαν ότι το αλουμινόχαρτο ήταν στη θέση του, αποφάσιζαν να εισβάλουν.

Αν είχε πέσει αποχωρούσαν γιατί καταλάβαιναν ότι οι ένοικοι είχαν επιστρέψει… Οι συγκεκριμένοι, ανακοίνωσε η Αστυνομία, διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Τα ριφιφί

“Χαρακτηριστικό της δράσης τους”, τονίζεται στην ανακοίνωση, “ήταν ότι, προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν – με τη μέθοδο ριφιφί – δύο κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν (μήτρες κατασκευής κλειδιών ασφαλείας – κλειδαριές ασφαλείας κλπ).

Στη συνέχεια δημιούργησαν δικό τους πλήρες εργαστήριο – κλειθροποιείο, όπου κατασκεύαζαν κλειδιά θυρών ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας, τα όποια χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις των χώρων που επέλεγαν, για να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας.

Κλοπιμαία και στη Ρουμανία

Από τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, άλλα διατηρούσαν στην κατοχή τους και τα χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις και άλλα τα μεταπωλούσαν, ενώ ορισμένα τα διοχέτευαν στην αγορά της Ρουμανίας, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος”. Συνελήφθησαν σε Πατήσια και Κυψέλη, μέλη της σπείρας, ενώ μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων. Δρούσαν, από έτους τουλάχιστον, με κλοπές σε καταστήματα και οικίες στην Αττική. Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά και σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις στους υποψήφιους στόχους τους.

Συναγερμός, προβολέας, κάμερες ή σκύλος

“Μεταξύ των στοιχείων που εξέταζαν σε κάθε πιθανό στόχο τους”, αναφέρουν οι αξιωματικοί “ήταν αν διέθετε συναγερμό, προβολέα φωτός, κάμερες παρακολούθησης, σκύλο ή φύλακα.

Μάλιστα, συχνά παρακολουθούσαν τους ενοίκους των οικιών ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που στοχοποιούσαν, προκειμένου να διαπιστώσουν τις κινήσεις τους, το δρομολόγιο που ακολουθούν, με ποια οχήματα κινούνται και αν αυτά είναι σταθμευμένα έξωθεν της οικίας ή του καταστήματος. Επίσης, προκειμένου να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων άφηναν σημάδια”.

Τα κατασχεθέντα

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Πέντε επαγγελματικές μηχανές, κατασκευής κλειδιών, πλήθος κλειδιών πασπαρτού και πλαστικών καρτών με κωδικούς κλειδιών,

· πλήθος κλειδαριών ασφαλείας, τελευταίας τεχνολογίας, επαγγελματικά εργαλεία κλειδαράδων (μέγγενη, τροχοί λείανσης, τροχοί χειρός κλπ),πλήθος επαγγελματικών και αυτοσχέδιων διαρρηκτικών εργαλείων,

δύο συσκευές γεωεντοπισμού (GPS TRACKER), πλήθος ηλεκτρονικών τηλεχειριστήριων για ηλεκτρικές πόρτες, συσκευασία με χημικές ουσίες, για την ανάλυση της ποιότητας του χρυσού και λύδιες λίθους, 57 φυσίγγια και σπρέι πιπεριού, τέσσερις μικροζυγαριές ακριβείας, πλήθος ρολογιών χειρός και κοσμημάτων, πλήθος πλαστών εγγράφων,το χρηματικό ποσό των 3.550 ευρώ και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί συνολικά οκτώ περιπτώσεις και συγκεκριμένα δύο με τη μέθοδο ριφιφί σε κλειθροποιεία, διάρρηξη καταστήματος εμπορίας εργαλείων κήπου και τέσσερις διαρρήξεις οικιών και διάρρηξη αποθήκης.

Γνώριμοι των Αρχών

Σημειώνεται από την Αστυνομία ότι σε βάρος των τριών ανδρών συλληφθέντων έχουν σχηματισθεί κατά το παρελθόν δεκάδες ποινικές δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις