Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Το σκίσιμο των μνημονίων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η… ελπίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Το σκίσιμο των μνημονίων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η… ελπίδα

Πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται θριαμβευτής στις εθνικές εκλογές και οι Έλληνες περιμένουν εναγωνίως την περιβόητη ελπίδα...

Πέντε χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το πρώτο πεντάμηνο του 2015, τα διλήμματα που αντιμετώπισε, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών, τις υπονομευτικές κινήσεις του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία λέει ότι κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές εξαπατώντας τον ελληνικό λαό αλλά ήδη έχει αρχίσει να φθείρεται. Και στέλνει μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να ξεπεράσουν προκαταλήψεις, κλειστά δόγματα, κληρονομημένες αντιπαλότητες ώστε να βρεθεί ο ρεαλιστικός, δημοκρατικός τόπος για να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά.

Ήταν το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια ιστορική νίκη, με τους Έλληνες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αλέξη Τσίπρα, περιμένοντας αρχικά το… σκίσιμο των μνημονίων και την… κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται θριαμβευτής στις εθνικές εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,5% και μαζί με τους ΑΝΕΛ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, μία απόφαση την οποία θα πληρώσει αργότερα καθώς πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς, είδαν με πολύ κακό μάτι τη “συμπόρευση” με τους Πάνο Καμμένο, που έληξε άδοξα.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης», φώναζε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της νίκης.

«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» τόνισε ο θριαμβευτής των εκλογών. «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής» είπε στέλνοντας το μήνυμα για κατάργηση των μνημονίων, όπως είχε υποσχεθεί.

Από το… σκίσιμο, στην υπογραφή

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πείσει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, που εν τέλει του γύρισε την πλάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά έφερε άλλο ένα, πιο σκληρό – μια κίνηση που απέδωσε στις… αυταπάτες και τις σκληρές πιέσεις των δανειστών.

Όσο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ την οποία είχε τάξει στον ελληνικό λαό, δυστυχώς αποδείχθηκε μία εξαγγελία την οποία δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προεκλογικά έλεγε πως θα καταργήσει το ΕΝΦΙΑ πατάσσοντας το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή. Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά το «χαράτσι» για τα ακίνητά τους.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν το γεγονός ότι επί εποχής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έκρηξη στους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με έρευνα, από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017). Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017). Στις αγοραπωλησίες ακινήτων παρατηρείται αύξηση 13,9% (79.532 πράξεις το 2018 από 69.826 πράξεις το 2017).

Χιλιάδες κατασχέσεις

Οι οφειλέτες σε τράπεζες είδαν να χάνουν κατοικίες, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι ξενοδοχεία μέχρι και αποθήκες. Τα περισσότερα από τα σπίτια που βγήκαν στο σφυρί αφορούσαν κυρίως πρώτη κατοικία, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα, βρίσκονται σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, όπως στη Νίκαια και στο Μοσχάτο. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οκτώ στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονταν άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονταν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Η περήφανη διαπραγμάτευση του 2015

Τελικά το μνημόνιο κατάφερε να το… σκίσει χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018 ανακοινώνοντας το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Κι όμως, οι Έλληνες, κουρασμένοι από την ψεύτικη ελπίδα που δεν ήρθε τελικά ποτέ, του έδειξαν την… πόρτα.

Αν και κάποιοι, έχουν ελπίδες…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις