Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σακελλαροπούλου ψηφοφορία: Σήμερα η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου ψηφοφορία: Σήμερα η εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου ψηφοφορία: Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει την ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Σακελλαροπούλου ψηφοφορίαΣτην ψήφιση της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας προβαίνει σήμερα σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση που ξεκινάει στις 10.30 το πρωί. Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει την ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας στοιχείο που, συνταγματικά επιτρέπει την εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία και πολιτικά στέλνει μήνυμα εθνικής συναίνεσης – υπό προϋποθέσεις – την ώρα που εντείνονται οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις.

Η διαδικασία ξεκινά στις 10:30 το πρωί και περιλαμβάνει μόνο ονομαστική ψηφοφορία και όχι ομιλίες. Από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκύπτει πως την την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου στηρίζουν οι ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Η διαμορφούμενη πλειοψηφία ανέρχεται σε 266 βουλευτές, ωστόσο με δεδομένη την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πιθανή απουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη λόγω προβλήματος υγείας, η υποψήφια αναμένεται να λάβει 264 θετικές ψήφους.

Σακελλαροπούλου ψηφοφορία: Στις 13:30 το αποτέλεσμα

Περίπου στις 13:30 και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου προκειμένου να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει επίσημα πως η εθνική αντιπροσωπεία την επέλεξε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η ορκωμοσία της νέας προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Να σημειωθεί ότι το ρεκόρ θετικών ψήφων για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210.  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153.  Ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 200, ο κ. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.

Με υψηλή πλειοψηφία αναμένεται η εκλογή ΠτΔ:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις