Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία γεώτρηση – Κύπρος: Το Γιαβούζ έφτασε στο τεμάχιο 8
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία γεώτρηση – Κύπρος: Το Γιαβούζ έφτασε στο τεμάχιο 8

Τουρκία γεώτρηση - Κύπρος: Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε γεώτρηση νότια της Κύπρου και μάλιστα σε περιοχή, την οποία δεν έχει εντάξει στις διεκδικήσεις.

Τουρκία γεώτρηση – ΚύπροςΌπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο υπουργείο Εξωτερικών, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το «Γιαβούζ» έφτασε στην στην περιοχή άδειας G στο νότιο τμήμα της Κύπρου προκειμένου να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσόι δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή στην οποία έφτασε το «Γιαβούζ» είναι το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στις εταιρίες ENI και TOTAL.

Η Λευκωσία με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις νέες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και χαρακτηρίζει την Τουρκία «κράτος-πειρατή». Τις ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προχωράει σε γεώτρηση νότια της Κύπρου και μάλιστα σε περιοχή, την οποία δεν έχει εντάξει στις διεκδικήσεις της ως προέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μέρος του τεμαχίου 8, η Τουρκία το θεωρεί ως μέρος της ανύπαρκτης ΑΟΖ του ψευδοκράτους, από το οποίο δήθεν έχει πάρει άδεια για να κάνει γεωτρήσεις. Το τεμάχιο 8 εκτιμάται πως είναι ένα από τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις