Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Alpha – Σρόιτερ: «Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, ενημέρωσα την Μέρκελ”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA

Μητσοτάκης Alpha – Σρόιτερ: «Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη, ενημέρωσα την Μέρκελ”

Μητσοτάκης Alpha - Σρόιτερ: Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει στείλει επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη σύνοδο του Βερολίνου.

Μητσοτάκης Alpha – Σρόιτερ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ υποδέχθηκε τον Αντώνη Σρόιτερ και τον Alpha στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μίλησε και για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ερωτηθείς για την πρότασή του για την προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό. Έχει χειριστεί πολύ σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων. Κατά συνέπεια έχει πολιτική άποψη πολύ σημαντική και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς. Συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω».

Θαυμάσιος και ζεστός άνθρωπος

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος» αναφερόμενος και στην σελίδα της στο Facebook. «Πιστεύω ότι η κυρία Σακελλαροπούλου, θα ταυτίσει την θητεία της με ένα μεγάλο άλμα της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει: «Δεν επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται «γιατί όχι κι εγώ;»».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου».

Σέβομαι και τιμώ τον Παυλόπουλο, ήταν ένας καλός ΠτΔ

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε γιατί δεν προέκρινε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. «Είμαι πολύ υπερήφανος για την επιλογή την οποία έκανα. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι την κα. Σακελλαροπούλου την ψηφίζει και τον ΚΙΝΑΛ, κάτι που γνωρίζαμε πως δεν θα έκανε με τον κ. Παυλόπουλο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν έδειξε γενναιότητα ο κ. Τσίπρας σχετικά με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου , τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑLPHA. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πιστεύει ότι είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας.

«Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου με τα τότε δεδομένα και δεν έχω κανέναν λόγο να πω ότι διέπραξα κάποιο σφάλμα. Δεν βρίσκομαι στην ίδια θέση, είμαι πρωθυπουργός, ούτε η ΝΔ είναι η ίδια. Να επαναλάβω, ότι σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο. Θεωρώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος» επανέλαβε, απαντώντας και στο ερώτημα για τους λόγους που το 2015, η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λάθος η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

«Δεν είναι και τόσες οι δομές φιλοξενίες που θα δημιουργηθούν, ούτε είναι τα νούμερα τόσο δραματικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως αυτές θα ολοκληρωθούν. «Είναι εθνική πολιτική η δημιουργία αυτών των χώρων και όταν ολοκληρωθούν, τότε θα αντιληφθούν όλοι την ορθότητα της πολιτικής μας».

Καταλαβαίνω την ανησυχία των πολιτών

«Καταλαβαίνω τον προβληματισμό και την ανησυχία και το άγχος των πολιτών» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνικών στην δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας. «Να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών πως ο σχεδιασμός αυτός θα είναι τελικά προς ώφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα έναν τοπικό βουλευτή ο οποίος γνωρίζει το θέμα» σημείωσε, αναφερόμενος στον Νότη Μηταράκη που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μητσοτάκης: Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό

«Στις δύο κίτρινες αποβάλλεσαι. Υπάρχει και απευθείας κόκκινη βέβαια. Αλλά δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό» είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για την αξιολόγηση των υπουργών του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέτο αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας

«Η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία» σημείωσε για το ζήτημα της Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως η χώρα θα θέσει βέτο για το θέμα.

«Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη» συνέχισε για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έθεσα στον Λευκό Οίκο τις κόκκινες γραμμές, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και νομίζω ότι έγιναν αντιληπτές από τον πρόεδρο Τραμπ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις τουρκική προκλητικότητα.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα όφελος όπως ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία από μια κλιμακούμενη ένταση. Πιστεύω το αντιλαμβάνεται και ο Ερντογάν, διότι παρά την ένταση, τις ρητορικές εξάρσεις, εξακολουθούν τα κανάλια επικοινωνίας να είναι ανοιχτά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση με κινήσεις και από τις δύο πλευρές».

Το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

Αναφερόμενος στις διαφορές με την Άγκυρα αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα τόνισε: «Η χώρα δεν θα πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην του καθορισμού ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα για το οποίο οποιοσδήποτε Έλληνας πρωθυπουργός θα συναινούσε να συζητήσει με τους Τούρκους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως δεν θα φτάσει ποτέ η Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες οι οποίες αποτυπώνονται και έμπρακτα. Και δεν αναφέρομαι ακόμη στις ΗΠΑ, σε δυο εβδομάδες θα βρίσκομαι στο Παρίσι για μια ακόμη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω γιατί υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων» είπε και συμπλήρωσε πως ευρωπαϊκές χώρες, Ισράηλ και Αίγυπτος ανήκουν σε ένα πλέγμα πολύ ισχυρών συμμαχιών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις