alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πρόσωπο που συμβολίζει μια νέα εποχή – “Πονοκέφαλος” σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ "ΒΟΥΝΟΥ"

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πρόσωπο που συμβολίζει μια νέα εποχή – “Πονοκέφαλος” σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι το πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος εκτιμά ότι ανταποκρίνονται στο ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας και συμβολίζει την νέα εποχή για την χώρα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος  Μητσοτάκης, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος αργά το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του. «Με ευθύνη και τόλμη ανακοινώνω σήμερα την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση του. «Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας γυναίκα Πρόεδρο, είπε και αναφέρθηκε στις περγαμηνές της. «Δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ», σημείωσε. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την κ. Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

Η τελική απόφαση για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάρθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. «Στο βουνό», όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ζύγισε τα δεδομένα και κατέληξε «ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η δήλωσή της

Η κυρία Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της χαρακτήρισε άκρως τιμητική την επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Παράλληλα, δήλωσε ότι άμεσα θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣτΕ.

Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δυσκολεύονται ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου βάζει ωστόσο “δύσκολα” στον Αλέξη Τσίπρα και στην Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για ένα μη πολιτικό πρόσωπο με βαριά πορεία, που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για… τεκμηρίωση σε όποιον δεν συμφωνεί.  Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα. Μια πρόταση που ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως πρόσωπο, αντιμετωπίζεται θετικά από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε άλλωστε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μίλησε θετικά για εκείνην λέγοντας ότι χαίρει εκτιμήσεως αν και δεν θέλησε να προκαταλάβει τις επίσημες και θεσμικές ανακοινώσεις του κόμματος.

Σε άτυπη ενημέρωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι θα κινηθεί με «όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» ως προς την στάση του για το πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι εισηγούνται ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, ωστόσο άλλοι εκτιμούν ότι αυτή η στάση δεν θα είναι πολιτικά ωφέλιμη για την Κουμουνδούρου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Το θεσμικό ατόπημα Μητσοτάκη κατά τον Κατρούγκαλο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Θετικά αντιμετωπίζει την Σακελλαροπούλου το Κίνημα Αλλαγής

Από την άλλη πλευρά, στο Κίνημα Αλλαγής συνεδριάζουν εκτάκτως στις 15:00 στη Χ. Τρικούπη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Πηγές κοντά στη Φώφη Γεννηματά αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο την περίπτωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, παρότι δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από την Κεντροαριστερά και να ήταν παρόν την περίοδο της κρίσης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ποια είναι

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά.

Εισήλθε στο Συμβουλίου της Επικρατείας ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982, αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του ΣτΕ. Ακόμη, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πολλά άρθρα στο βιογραφικό της

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και Δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:

«Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

«Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

«Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

«Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

«Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

«Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

«Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

«Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

«Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016)

«Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

«Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

«Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

«Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Δείτε ακόμη

“Βαριά” ιστορία, λάτρης του θεάτρου και των ταξιδιών – Η πρώτη γυναίκα υποψήφια ως ΠτΔ