Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – ΣΥΡΙΖΑ: Για «θεσμικό ατόπημα» μιλάει ο Κατρούγκαλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – ΣΥΡΙΖΑ: Για «θεσμικό ατόπημα» μιλάει ο Κατρούγκαλος

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: «Η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια δικαστής που χαίρει γενικής εκτίμησης».

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια δικαστής που χαίρει γενικής εκτίμησης, γι αυτό και την πρότεινε η κυβέρνησή μας για πρόεδρο του ΣτΕ. Όμως τα κριτήρια για την επιλογή ενός ανώτατου δικαστικού και του ΠτΔ δεν είναι ίδια. Εδώ λοιπόν υπήρχε ένα θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στην πολιτική οικογένεια της κ. Σακελλαροπούλου.»

Τόνισε ακόμα ότι: « Οι δικαστικοί δεν επιλέγονται με αυτό το κριτήριο για τη θέση τους. Η κ. Σακελλαροπούλου δεν έχει υπηρετήσει σε άλλη δημόσια θέση για να έχει δώσει λόγους να ξέρουμε τις πολιτικές της πεποιθήσεις και την πολιτική της οικογένεια. Αυτό δεν μπορώ να φανταστώ πως το εκστόμισε ο πρωθυπουργός και συνιστά θεσμικό ατόπημα που ελπίζω στο μέλλον να το διορθώσει», τόνισε στον ΑΝΤ1.

Η πρώτη αντίδαση του ΣΥΡΙΖΑ για Σακελλαροπούλου

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1982 διορίσθηκε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Οι πρώτες της δηλώσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις