Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα γέννας 2020 Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Οι δικαιούχοι των 2.000 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννας 2020 Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο – Οι δικαιούχοι των 2.000 ευρώ

Επίδομα γέννας 2020 Βουλή: Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή του επιδόματος παιδιού.

Επίδομα γέννας 2020 Βουλή: Στην Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την παροχή επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται από 1.1.2020. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι το ισοδύναμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ ενώ το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πέραν αυτών επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή του επιδόματος παιδιού θέτοντας μεταξύ άλλων 12ετή χρόνο νόμιμης και μόνιμης διαμονής πολιτών άλλων κρατών στην ελληνική επικράτεια αντί 5ετίας που ισχύει.

Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο και ακατάσχετο του επιδόματος νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα. Τέλος, επανακαθορίζεται ο τρόπος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από εργοδοτικές εισφορές που δημιουργήθηκαν έως και την 31.12.2018 προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με επέκταση της προβλεπόμενης στο άρ 4 του νόμου 4611/2019 έκπτωσης και στα πάσης φύσεως πρόσθετα τέλη.

Επίδομα γέννας: Ποιοι οι δικαιούχοι – Τι να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Εντός του Ιανουαρίου αρχίζουνοι αιτήσεις για το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020.

Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά – μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα – ως εξής:

Στο υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
Στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, σε δύο ισόποσες δόσεις, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, θα λάβουν όσες οικογένειες αποκτήσουν παιδί από 1.1. 2020 και μετά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο αριθμός των δικαιούχων σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 80.000 έως 90.000 άτομα, με τη δαπάνη να εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 170 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Δικαιούχος θα είναι η μητέρα ή ο πατέρας, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε οικογένειας.

Συγκεκριμένα, σε ειδικές περιπτώσεις το βοήθημα θα καταβάλλεται στον διαμένοντα –νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα– πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Οι πολίτες τρίτων κρατών για να το πάρουν θα πρέπει να έχουν 12ετή διαμονή στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για την καταβολή του επιδόματος θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία έχουν ως εξής:
Δείτε ακόμη:

Νωρίτερα η πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου – Με απόφαση Βρούτση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις