Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κουκάκι κατάληψη: Νέα στοιχεία – Το λάδι στις σκάλες και τα εύφλεκτα υλικά
ΕΛΛΑΔΑ

Κουκάκι κατάληψη: Νέα στοιχεία – Το λάδι στις σκάλες και τα εύφλεκτα υλικά

Κουκάκι κατάληψη: Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα των επιθέσεων έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Κουκάκι κατάληψη: Στοιχεία που ήταν άγνωστα και τα οποία φέρονται να συνέβησαν όση ώρα οι αστυνομικοί επιχειρούσαν με τροχό να ανοίξουν τη σιδεριά του κατειλημμένου κτιρίου της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι, αποκαλύπτουν με τις καταθέσεις τους, στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι τραυματίες αστυνομικοί αλλά και οι υπόλοιποι που βρέθηκαν κάτω από τις ασπίδες να επιχειρούν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σύμφωνα με πληροφορίες της Alphafreepress, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε), που σήκωσαν και το μεγάλο βάρος της επιχείρησης μέχρι να ανοίξει η πόρτα, ανέφεραν στις καταθέσεις τους, εκτός της ρίψης από ψηλά τσιμεντόλιθων και άλλων αντικειμένων και δύο ακόμη σημαντικά στοιχεία:

Πρώτον ότι καταληψίες είχαν ρίξει λάδι στις σκάλες, στο πίσω μέρος του κτιρίου για να γλιστρούν οι αστυνομικοί από τη στιγμή που θα έμπαιναν μέσα, με κίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν σοβαρά.

Δεύτερον ότι όση ώρα ο αστυνομικός, υπό την προστασία των συναδέλφων του επιχειρούσε με τον τροχό, έριξαν πίσω από την πόρτα και το παράθυρο εύφλεκτα υλικά, προκειμένου να πάρουν φωτιά από τις σπίθες!

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί που κατέθεσαν για τα συμβάντα παρουσία του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού το βράδυ του Σαββάτου στο Κουκάκι, ανέφεραν ακόμη ότι τη στιγμή που έφθασαν στο κτίριο το οποίο είχε ανακαταληφθεί, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ότι τα άτομα που ήσαν μέσα, είχαν οργανωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Λεκάνες με πλήθος υλικών

Λένε ότι είχαν τοποθετήσει τόσο στην ταράτσα όσο και στον πρώτο όροφο λεκάνες, μέσα στις οποίες είχαν τοποθετήσει τσιμεντόλιθους, άλλα βαριά αντικείμενα, χλωρίνες και πολλά άλλα υλικά, τα οποία εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών που επιχειρούσαν να μπουν στο εσωτερικό. Λένε ακόμη οι αστυνομικοί ότι από τις χλωρίνες συνάδελφοί τους υπέστησαν εγκαύματα καθώς τα κράνη δεν κλείνουν αεροστεγώς στο λαιμό και στο πίσω μέρος του.

Παρέμβαση Χρυσοχοϊδη

Στο μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα των επιθέσεων από τους καταληψίες στους αστυνομικούς στο Κουκάκι και τις αποφάσεις των εισαγγελέων που αποφάνθηκαν πως είναι πλημμέλημα, έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχει το «δικαίωμα του τσιμεντόλιθου» και πέταξε το γάντι στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι ο κάθε πολίτης περιμένει να κάνει μια καταγγελία για τους τσιμεντόλιθους και όλα αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι.

«Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους» είπε και τόνισε:

«Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις παιδιά πλούσιων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ…

Πλέον θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα έχουν κάμερες οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να καταγράφεται η δράση όλων. Και του αστυνομικού και των διαδηλωτών».

“Θα μπορούσαν να σκοτώσουν”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς» και παρατήρησε ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε ανακοίνωσή της και σχολιάζοντας δημοσιεύματα με δηλώσεις στον Τύπο ανέφερε ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με βάση την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού που περιελήφθη και ήταν προϊόν της αστυνομικής προανάκρισης. Καταλήγοντας η εισαγγελία αναφέρει όμως ότι “μόνο αρμόδιο για την εκτίμηση της απαγγελθείσας κατηγορίας είναι  το ποινικό δικαστήριο”. Η Ένωση αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, δια των συνήγορών της, λίγο πριν αναβληθεί η δίκη στο Αυτόφωρο τη Δευτέρα-είχε αριθμό 25- δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου παράσταση πολιτικής αγωγής.

Διευκρινίζεται ότι ουδεμία μήνυση υπεβλήθη και όλα αυτά αποτελούν παρανοήσεις. Το πω θα εξελιχθεί η υπόθεση δικαστικά θα φανεί στο μέλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις