Αθήνα

°C

Κυριακή

13

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Τετάρτη: Νέα ψυχρή εισβολή – Τι ισχύει με την πρόγνωση για «-12 βαθμούς»
ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

Κακοκαιρία Τετάρτη: Νέα ψυχρή εισβολή – Τι ισχύει με την πρόγνωση για «-12 βαθμούς»

Κακοκαιρία Τετάρτη: Η πρόγνωση για τον καιρό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση έγινε από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος προειδοποίησε για μια νέα σφοδρή εισβολή.

Κακοκαιρία Τετάρτη: Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα αρχίσει να «αγριεύει» από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «βλέπει», για σήμερα το πρωί, ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί γρήγορα από τις βόρειες ακτές της Αφρικής προς την Κρήτη και θα «κουβαλήσει» αφρικανική σκόνη στα νότια τμήματα της χώρας.

Η πρόγνωση για τον καιρό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αναστάτωση έγινε από τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος προειδοποίησε για μια νέα σφοδρή εισβολή.Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, «γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 στα 850hpa στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με κυκλωνογέννεση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Φαίνεται για ανατολικοπροσήνεμη κατάσταση αν και μπορεί στην αρχή να αφορά και τα κεντρικοβόρεια.Θυμίζω πως το παγκόσμιο μοντέλο μας είδε με μεγάλη επιτυχία και τις 2 προηγούμενες ψυχρές εισβολές, οπότε καλό είναι να ετοιμαζόμαστε.»

Τι ισχύει για τη νέα ψυχρή εισβολή

Η πρόγνωση καιρού του μετεωρολόγου του OPEN TV βασίζεται στο αμερικανικό Global Forecast System (GFS), το οποίο στους χάρτες του για τις 24 Ιανουαρίου, πράγματι, δείχνει σημεία της χώρας με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Ο χάρτης του μοντέλου GFS για τις 24 Ιανουαρίου

Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη πρόγνωση καιρού -όπως είχε αναφέρει ο μετεωρολόγος στην αρχική του ανάρτηση- αφορά στα 850hpa, δηλαδή στα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Ο κ. Μαρουσάκης προέβη σε διευκρινίσεις για τον καιρό του τρίτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και για την ισχυρή ψυχρή εισβολή που προέβλεψε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει «να υπάρχει μια ετοιμότητα για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, μιας και όπως όλα δείχνουν ο Γενάρης δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη».

Οι διευκρινίσεις του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις