Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φωτιές Αυστραλία 2019: Οι Αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές Αυστραλία 2019: Οι Αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Φωτιές Αυστραλία 2019: Έως και ένα δισ. ζώα εικάζεται ότι έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Φωτιές Αυστραλία 2019: «Φύγετε γρήγορα!»… Οι αρχές της Αυστραλίας προέτρεψαν, όπως και την περασμένη εβδομάδα, τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει του καύσωνα που μπορεί να αναζωπυρώσει τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει ήδη τεράστιες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας. Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας κάλεσε κατοίκους ορισμένων ανατολικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας, την ίδια ώρα που στη νότια Αυστραλία πολλοί κάτοικοι μικρών χωριών του νησιού Κάνγκουρου, νότια της Αδελαΐδας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

«Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!» δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν. «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έχουν έναν σκοπό, να σωθούν ζωές». Η Αυστραλία πλήττεται κάθε χρόνο την άνοιξη από πυρκαγιές, αλλά φέτος ξεκίνησαν πολύ πιο πρόωρα και είναι πολύ πιο ισχυρές, κυρίως λόγω των ευνοϊκών για αυτές συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Φωτιές Αυστραλία 2019: Χιλιάδες εκκενώσεις λόγω των πυρκαγιών

Φωτιές Αυστραλία 2019: Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία

Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη, ανεβάζοντας στους 26 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν σήμερα πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών. Παρότι ο καιρός είναι πιο δροσερός και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεκάδες πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ αναμένεται ένα νέο κύμα καύσωνα.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις