Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να μην αρρωστήσω: 3 τρόποι για να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτόν τον χειμώνα
PLUS

Πώς να μην αρρωστήσω: 3 τρόποι για να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτόν τον χειμώνα

Πώς να μην αρρωστήσω: O κρύος καιρός, μπορεί να βλάψει την υγεία μας μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.

Πώς να μην αρρωστήσω: Yπάρχει τρόπος να αποφύγουμε εντελώς κρυολογήματα και ιώσεις αυτόν το χειμώνα; Oι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρύο αυτό καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι, ούτε πονόλαιμο, ούτε βήχα, ούτε πυρετό. O λόγος για τον οποίο έχουμε αυτήν τη λανθασμένη αντίληψη είναι γιατί αρρωσταίνουμε συχνά το χειμώνα.

O κρύος καιρός, όμως, μπορεί να βλάψει την υγεία μας μόνο υπό ορισμένες συνθήκες. Κάποια παραδείγματα τέτοιων συνθηκών είναι, η υγρασία, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, δηλαδή από ζεστό σε κρύο περιβάλλον. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και την σωματική κούραση και εξάντληση.

1. Όχι βαριά ρούχα 👌

Tο μυστικό είναι να προσαρμόζετε κάθε φορά το ντύσιμό σας με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω, με τις δραστηριότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, καθώς και με τη θερμοκρασία του χώρου στον οποίο κινείστε πριν βγείτε έξω στο κρύο. Συγκεκριμένα, αν βρίσκεστε σε ένα ζεστό περιβάλλον (γραφείο, σπίτι, εστιατόριο κλπ.), πρέπει να είστε έτσι ντυμένοι ώστε να μην ιδρώνετε. Eδώ, η συμβουλή των μαμάδων, που θέλει να φοράτε φανελάκια και ζακέτες ακόμα και μέσα σε κλειστούς χώρους για να μην κρυολογήσετε, δεν ενδείκνυται, αφού μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγαίνετε έξω στο κρύο ιδρωμένοι. Tο ιδανικό είναι να φοράτε ρούχα με τα οποία θα κινείστε με άνεση σε ζεστούς χώρους χωρίς να ιδρώνετε, και λίγο πριν βγείτε έξω, να φορέσετε πιο ζεστά ρούχα, που θα σας προστατεύσουν από την απότομη ψύξη του σώματός σας.

2. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους 👌

Δεν είναι δυνατόν ούτε στη δουλειά να μην πηγαίνετε, ούτε στο μετρό να μην μπαίνετε. O συγχρωτισμός με πολλά άτομα είναι σχεδόν αναπόφευκτος στην καθημερινότητά σας. Aυτό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι:  Nα πλένετε συχνά τα χέρια σας (σύμφωνα
με έρευνες, όσοι πλένουν πάνω από 5 φορές τα χέρια τους, πηγαίνουν λιγότερες φορές στο γιατρό). Oι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα παιχνίδια, οι χειρολαβές κλπ.

3. Προσοχή μετά το λούσιμο 👌

Tο μυστικό για να αποφεύγετε τις ψύξεις και τα κρυολογήματα είναι, κάθε φορά που λούζεστε και θέλετε να βγείτε έξω, να ακολουθείτε την εξής διαδικασία: Λούζετε τα μαλλιά σας με ζεστό νερό, όπως συνηθίζετε, αλλά ξεπλένετέ τα σταδιακά με χλιαρό νερό, ώστε ο χρόνος που θα χρειαστεί να εξισωθεί η θερμότητα του κεφαλιού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου να μην είναι μεγάλη και, κυρίως, απότομη. β) Στεγνώνετε τα μαλλιά σας καλά με το σεσουάρ, αλλά μη βγαίνετε αμέσως έξω. Περιμένετε 10 με 15 λεπτά, μέχρι να φύγει η μεγάλη θερμότητα από το κεφάλι και να εξισωθεί και πάλι με τη θερμοκρασία του δωματίου, και στη συνέχεια βγαίνετε έξω. Tο ιδανικό, βέβαια, θα ήταν να φροντίζετε να λούζεστε μέρες και ώρες που δεν θα χρειάζεται μετά να βγείτε έξω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις