Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επιδόματα: Το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιδόματα: Το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης

Επιδόματα: Στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε το πλαίσιο για το επίδομα γέννησης.

Επιδόματα: Στο υπουργικό συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε το πλαίσιο για το επίδομα γέννησης με νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Ακόμη, το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο επισήμανε τα εξής: «Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές οι οποίες δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για καλύτερη ζωή».

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Επιδόματα: Έμπρακτη πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευόμενες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, ενώ παράλληλα επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα έτσι:

  • αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, θέρμανσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών)
  • εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων.

Επιδόματα: Οι προϋποθέσεις για τη λήψη τους

Σε σχέση με το επίδομα παιδιού, για τη λήψη του απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι όχι μόνο η εγγραφή του παιδιού σε σχολείο, αλλά και η πραγματική φοίτησή του. Ενώ ως προς το επίδομα στέγασης θα απαιτείται η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη μισθωμένη κατοικία να είναι στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού. Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζονται οι μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος για τη διατήρηση του αφορολογήτου, εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (βρεφική προστασία), καθώς και για την κοινωνική προστασία και αποκαθίστανται διαπιστωμένες ανισότητες σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ήτοι:

  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.
  • Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%. (από την έντυπη έκδοση)
Ανατροπή Πέρασε το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας με 151 ψήφους
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις