Αθήνα

°C

Τρίτη

03

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αγωγός «Eastmed»: Ο Χατζηδάκης για τη συμφωνία και ο Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωγός «Eastmed»: Ο Χατζηδάκης για τη συμφωνία και ο Ερντογάν

Αγωγός «Eastmed»: «Ο Ερντογάν είχε βγει και είπε ότι αυτός ο αγωγός, δεν μπορεί να γίνει γιατί περνάει μέσα από τα δικά μας χωράφια. Αυτό δεν ισχύει και βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Αγωγός «Eastmed»Η Ελλάδα χτίζει έναν «συνασπισμό νομιμότητας» με την υπογραφή του αγωγού East Med, είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. «Εμείς λέμε ότι ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός, που προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι αλήθεια. Ο Ερντογάν είχε βγει και είπε ότι αυτός ο αγωγός, δεν μπορεί να γίνει γιατί περνάει μέσα από τα δικά μας χωράφια. Αυτό δεν ισχύει και βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η υπογραφή αυτή είναι μια απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, προχωρούν μπροστά με αποφασιστικότητα χτίζοντας ένα «συνασπισμό νομιμότητας» και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο κύριος Χατζηδάκης, όπως είπε «η ενέργεια σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του πλανήτη είναι γέφυρα συνεργασίας και όχι εντάσεων, όπως έχει γίνει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Με βάση το διεθνές δίκαιο» και εξέφρασε την λύπη του για την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία. «Λυπούμεθα που η Τουρκία δεν το καταλαβαίνει. Εάν το αντιληφθεί δεν θα είναι μόνο προς το δικό μας όφελος αλλά και προς το δικό της», είπε. «Η Ιταλία μελετάει το θέμα από περιβαλλοντικής πλευράς και έχει και τον TAP», είπε σχετικά με τη στάση της Ιταλίας που δεν συμμετέχει στην υπογραφή του αγωγού στις 2 Ιανουαρίου. Ο υπουργός ωστόσο τόνισε ότι τον αγωγό στηρίζει και η ευρωπαϊκή επιτροπή όπου συμμετέχει στην χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Ενέργειας όπως είπε: «Μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες εντάσεις με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουμε τους λεονταρισμούς και την αναχρονιστική προσέγγιση και ότι θα υιοθετήσουμε μια σύγχρονη πολιτική που είναι προς όφελος και των δυο λαών. Την ίδια στιγμή έχουμε και το νου μας και κοιτάμε πέρα από τη διάσταση της εξωτερική πολιτική και τις ένοπλες δυνάμεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις