Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ παραπομπή: Σήμερα η ψηφοφορία στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ παραπομπή: Σήμερα η ψηφοφορία στις ΗΠΑ

Τραμπ παραπομπή: Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσει η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τραμπ παραπομπή«Καλά Χριστούγεννα πρόεδρε, σας… παραπέμπουμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Δημοκρατικοί στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν επισήμως δύο κατηγορίες εναντίον του Τραμπ: κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου, αδικήματα που μπορεί να τον οδηγήσουν στην αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας (τοπική ώρα 6.30 με 7.30 p.m) θα ξεκινήσει η ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως γράφει ο ιστότοπος «Politico». Το Κογκρέσο ψηφίζει ξανά για παραπομπή προέδρου 21 χρόνια μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος υπενθυμίζοντας πως, την 21η επέτειο από την ψηφοφορία για την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το σώμα του Κογκρέσου ψηφίζει αυτή τη φορά για έναν άλλο πρόεδρο. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1998, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει για τον Μπιλ Κλίντον και σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, το ίδιο όργανο καλείται να ψηφίσει για τον Τραμπ.

Τραμπ παραπομπή: Συνεδρίαση για έξι ώρες

Επί έξι ώρες θα συνεδριάζει το σώμα του Κογκρέσου για να αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Για τρίτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας πρόεδρος παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του. Μόνο οι Δημοκρατικοί Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκαν να υποστούν την ίδια διαδικασία, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από το προεδρικό του αξίωμα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο Κλίντον είχε κατηγορηθεί για ψευδορκία και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, καθώς είπε στις αρχές ψέματα για την ερωτική του σχέση με την πρώην μαθητευόμενη υπάλληλο στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι.

Ο Τζόνσον, από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα επειδή προσπάθησε να αντικαταστήσει με το έτσι θέλω τον τότε υπουργό Πολέμου της χώρας, καθώς διαφωνούσε μαζί του. Τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Κλίντον, ωστόσο, κατάφεραν την τελευταία στιγμή να γλιτώσουν την αποπομπή (καθώς οι σχετικές προτάσεις δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα 2/3 των ψήφων στην αμερικανική Γερουσία). Η μοναδική περίπτωση στα αμερικανικά χρονικά κατά την οποία η πρόταση μομφής όντως οδήγησε στην ανατροπή ενός προέδρου ήταν το καλοκαίρι του 1974, όταν ο Ρεπουμπλικανός Νίξον πρόλαβε να παραιτηθεί στον απόηχο του σκανδάλου «Watergate»… προτού προλάβουν να τον αποπέμψουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις