Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκία Κύπρος: “Να χαμηλώσουμε τους τόνους” κάνει έκκληση ο Αναστασιάδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία Κύπρος: “Να χαμηλώσουμε τους τόνους” κάνει έκκληση ο Αναστασιάδης

Τουρκία Κύπρος: Να μην ακολουθηθεί η πορεία που επιθυμεί η Τουρκία κάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τουρκία Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έκανε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην ακολουθηθεί η πορεία πρόκλησης που επιδιώκει η Άγκυρα. Μιλώντας, σήμερα, σε δημοσιογράφους ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Να χαμηλώσουν οι τόνοι, να μην ακολουθήσουμε την πορεία που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή της πρόκλησης. Και, βέβαια, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχεδιασμοί της να ληφθούν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι όλες οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται με στενότατη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Ακόμη, αλλά και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις υπόλοιπες χώρες που συνεργάζεται η Κύπρος. Παράλληλα, σήμερα, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μίλησε για τις επερχόμενες κινήσεις που θέλει να κάνει η Κύπρος. Ανέφερε ότι η Λευκωσία ξεκινά μια διπλωματική εκστρατεία αποτροπής των δεδομένων που η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σεντώνας σημείωσε ότι “η στόχευση είναι να γίνει διαχείριση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα”.

τουρκία κύπρος

Τουρκία Κύπρος: Στενότατη συνεργασία με την Αθήνα

Ο κ. Σεντώνας απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τις θέσεις της Άγκυρας σε σχέση με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη. Τόνισε ότι: «η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν. Είναι σε εξέλιξη μια διαρκής διαβούλευση και επικοινωνία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυβέρνηση μελετά και λαμβάνει μέτρα χωρίς να προβαίνει σε τυμπανοκρουσίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «εκείνο που ελπίζει η Κύπρος είναι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί συνεχώς να ενεργεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το μόνο που προκαλείται είναι να επιτείνεται συνεχώς ένα αρνητικό κλίμα».

«Η στόχευση είναι να γίνει διαχείριση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν είναι επιθυμία της δικής μας κυβέρνησης να μπει στη λογική των προκλήσεων. Η κατεύθυνσή μας είναι να λειτουργήσουμε θετικά ως προς τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή και όχι το ανάποδο», υπογράμμισε ο κ. Σεντώνας. Επεσήμανε πως αυτό που διαπιστώνεται είναι πως «υπάρχει μια όξυνση της στάσης της Τουρκίας και αυτό είναι εμφανές με τις έκνομες ενέργειές της. Ακόμη, είναι φανερό με την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη αλλά και με όσα ακολουθούν την υπογραφή αυτή». για να προσθέσει πως «μελετούνται πολύ προσεκτικά τα διάφορα μέτρα, οι επαφές που πρέπει να γίνουν εκ μέρους της κυβέρνησης και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη μια διαβούλευση σε διπλωματικό επίπεδο». Ο κ. Σεντώνας είπε ακόμη πως “η στάση της Τουρκίας δυσκολεύει και τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις