alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Βουλή: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης “δεν θα περάσει”
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Μητσοτάκης Βουλή: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης “δεν θα περάσει”

Μητσοτάκης Βουλή: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Μητσοτάκης Βουλή: Για τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο μίλησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως ένα άκυρο έγγραφο και ένα χαρτί το οποίο δεν έχει καμία ισχύ. Ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει». «Η Τουρκία απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή της είναι ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό της Λιβύης. Δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες μας ήταν το μεταναστευτικό, ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται, όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω όμως ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».

Για τη στάση των άλλων χωρών απέναντι στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο επισήμως πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γείτονος, με πρώτο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας από όλα τα επίσημα βήματα».

Μητσοτάκης Βουλή: «Δεν θα περάσει αυτή η συμφωνία»

«Ετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «και μπορεί χθες στην τουρκική Βουλή να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους, αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία».

Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης και το τι μέλλει γενέσθαι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει ήδη στη χώρα του και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις έντονες επιφυλάξεις του, την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Και αυτή είναι πολύ σημαντική. Καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη. Η χώρα έχει δυνατούς συμμάχους, η φωνή μας ακούγεται, το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προσδοκώ -είμαι σίγουρος- ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδος που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μητσοτάκης: Πέντε προτεραιότητες για το μεταναστευτικό

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε 5 προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων, ανακούφιση των νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές, προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. Για την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, ειδικά στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Εγώ κάλεσα ακόμη μια φορά τους γείτονές μας να κάνουν εκείνο που οφείλουν: να ελέγχουν τις ακτές τους, απ’ όπου εξορμούν οι διακινητές, να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεριζώσουν τα δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και βέβαια η ακτοφυλακή τους να εξακολουθεί να συνεργάζεται όπως συνεργαζόταν αποτελεσματικά μέχρι πριν από λίγους μήνες με το Λιμενικό μας Σώμα. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία, αλλά και η Ευρώπη στο δικό της μέτρο. Εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης. Γι’ αυτό αναδεικνύουμε και το μεταναστευτικό ως κεντρική ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

Αιχμές Μητσοτάκη για Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα, αφήνοντας αιχμές. «Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, πληροφορήθηκα -δυστυχώς- τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, αλλά η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Θα πω μόνο τούτο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή: ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του.

Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος. Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες, πάντα όμως της ξεπέρασε με ενότητα, με σωστές επιλογές συμμάχων και στόχων, έχοντας πάντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα κάνει και τώρα και είμαι σίγουρος πως θα βγει και πάλι σε ήρεμα νερά, για να συνεχίσει τη ρότα της προόδου που έχει χαράξει».