Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία: Ατιμωρησία εκείνων που βιαιοπραγούν κατά γυναικών
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ατιμωρησία εκείνων που βιαιοπραγούν κατά γυναικών

Τουρκία: Συνολικά 378 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία από την αρχή του έτους, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τουρκία: Η τουρκική αστυνομία διέλυσε σήμερα δια της βίας στην Κωνσταντινούπολη μια συγκέντρωση μερικών χιλιάδων διαδηλωτών, που ζητούσαν να μπει «τέλος στην ατιμωρησία» εκείνων που βιαιοπραγούν σε βάρος των γυναικών. «Δεν θα ανεχτούμε την απώλεια άλλης μιας γυναίκας», έγραφε το πανό στην κορυφή της πορείας. Οι διαδηλωτές, που ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες, επιχειρήσαν να κάνουν πορεία στη λεωφόρο Ιστικλάλ. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σε μια μικρή πλατεία, σε μικρή απόσταση, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν «το τέλος της ατιμωρησίας» ενώ σε άλλα είχαν γράψει τα ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν από συζύγους ή πρώην συντρόφους στην Τουρκία. Μετά τη συγκέντρωση, που ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στη λεωφόρο Ιστικλάλ, όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς που διέλυσαν τη διαδήλωση.

Τουρκία: Αυξημένες κατά πολύ οι γυναικοκτονίες

Η εκπαιδευτικός Αϊσέ Μπαϊκάλ εξήγησε ότι πήγε να διαδηλώσει «εναντίον των εχθρών των γυναικών» ώστε «να σταματήσουν οι δολοφονίες». «Το τελευταίο διάστημα οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί πολύ και, παντού στην κοινωνία, μας φιμώνουν», είπε η Οζγκέ Τσεκτσέν, 25 ετών. Συνολικά 378 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία από την αρχή του έτους, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2018 καταγράφηκαν 440 γυναικοκτονίες, έναντι 121 το 2011.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις