Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για πρώτη φορά το 2014.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ύστερα από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για πρώτη φορά το 2014.

Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου στο 1 δισ. ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει 800.000 συμπολίτες μας, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, που είχε παρουσιαστεί τόσο στο 12ο Συνέδριο του κόμματος όσο και από τον κ. Μητσοτάκη στις δημόσιες εμφανίσεις του. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού υλοποιείται με ένα ιστορικό βήμα, την πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η πρόταση αυτή αποτελεί μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τη θέσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των οικονομικά αδυνάμων συμπολιτών μας που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι βασικές συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται

Στις βασικές συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή η Επιτροπή Αναθεώρησης με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη να ισχύει στο Σύνταγμα «η Αρχή της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς», που ως όρος έχει ήδη προωθηθεί επεβλήθη στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μία αλλαγή που αφορά τη θέσπιση υποχρέωσης του Κράτους για ένα Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας (άρθρο 21), η οποία αποτέλεσε το ισχυρό κύτταρο που άντεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης και κράτησε όρθια τη ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη “Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος”».

Αύξηση του προϋπολογισμού για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Την ίδια στιγμή, θα καλύπτει 800.000 οικονομικά αδύναμους. Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
  • Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις