Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χιλή διαδηλώσεις: O Πινιέρα καταδικάζει τις βιαιότητες της αστυνομίας – Νεκροί και τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή διαδηλώσεις: O Πινιέρα καταδικάζει τις βιαιότητες της αστυνομίας – Νεκροί και τραυματίες

Χιλή διαδηλώσεις: Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, καταδίκασε για πρώτη φορά τις βιαιότητες από στελέχη της αστυνομίας.

Χιλή διαδηλώσεις: Εκεί που προειδοποιούσε για αυστηρά μέτρα, ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, καταδίκασε για πρώτη φορά τις βιαιότητες από στελέχη της αστυνομίας. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και τις συγκρούσεις με την αστυνομία να είναι σφοδρές, ο Πινιέρα παραδέχτηκε πως έγινε ακαταλόγιστη χρήση βίας από την αστυνομία, στη διάρκεια διαγγέλματος του. «Υπήρξε καταφυγή σε δυσανάλογη βία, διαπράχθηκαν καταχρήσεις ή αδικήματα και δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της χώρας και συνέχισε: «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία, ούτε για εκείνους που διέπραξαν ενέργειες ακραίας βίας, ούτε για εκείνους που διέπραξαν καταχρήσεις». Στην διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23 άτομα, από τα οποία τα 5 έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας.

Υπολογίζονται στους 2.000 οι τραυματίες, εκ των οποίων 200 περίπου τυφλώθηκαν από τα σκάγια της αστυνομίας. Ο χιλιανός λαός και κυρίως η νεολαία, εξακολουθεί να δίνει καθημερινά ραντεβού στους δρόμους επί σχεδόν ένα μήνα, παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη 18η Οκτωβρίου. Ήδη από τις πρώτες ημέρες σημειώθηκαν περιστατικά κατά τα οποία άνδρες της αστυνομίας έκαναν εκτεταμένη χρήση βίας εις βάρος του λαού προχωρώντας σε χρήση πραγματικών σφαιρών, βασανιστηρίων, απαγορεύσεων κυκλοφορίας, ενώ βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν αστυνομικούς να πατάνε με τις μηχανές τους κυριολεκτικά πάνω σε σώματα διαδηλωτών.

Χιλή διαδηλώσεις: Η απόλυση του γενικού διευθυντή

Άλλο ένα περιστατικό απίστευτης βιαιότητας σημειώθηκε στους δρόμους της Χιλής. Πρωταγωνίστρια ήταν μία κοπέλα, η οποία όπως κατέγραψε και βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από πέντε αστυνομικούς. Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Πινιέρα, Gonzalo Blumel, απέκλεισε την απόλυση του γενικού διευθυντή αστυνομικών Mario Rozas, τονίζοντας ότι “πρέπει να αφήσετε τα όργανα να εργαστούν” .

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις