Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αντικαπνιστικός νόμος: Ολόκληρη η ΚΥΑ με τον κατάλογο των προστίμων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντικαπνιστικός νόμος: Ολόκληρη η ΚΥΑ με τον κατάλογο των προστίμων

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Αντικαπνιστικός νόμος:  Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο θα ξεκινούν από 100 και θα φθάνουν έως 10.000 ευρώ. Το πρώτο που κάνει η ΚΥΑ είναι να αυξήσει σε 100 ευρώ το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ για τον καπνιστή, που προβλεπόταν με τον νόμο του 2010. Αυτό ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις το πρόστιμο που προβλέπεται για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο (εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.) είναι 500 ευρώ. Αν όμως το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Αντικαπνιστικός νόμος: Λοιπές περιπτώσεις

Για όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

1142 για επώνυμες καταγγελίες

Την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης μέσα στην εβδομάδα καθώς και την ενεργοποίηση του αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες για κρούσματα παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις