Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο: Το «μυστικό σχέδιο» της Τουρκίας για «αρπαγή» των 8 αξιωματικών
ΚΟΤΖΙΑΣ: «ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ 8 ΜΕ ΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ»

Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο: Το «μυστικό σχέδιο» της Τουρκίας για «αρπαγή» των 8 αξιωματικών

Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο: Στην δημοσιότητα έγγραφα που φέρονται να περιέχουν εντολές του ΓΕΣ της Τουρκίας. Τί απαντά η ελληνική πλευρά.

Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο: Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιάκαι του νυν ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, όσον αφορά στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Η αφορμή δόθηκα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor, στο οποίο γίνεται λόγος για απόρρητο σχέδιο της Άγκυρας με στόχο την επιστροφή των οκτώ αξιωματικών. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για την επιχείρηση «αρπαγής» των 8. Μετά τα όσα ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΕΞ αναφορικά με το εν λόγω δημοσίευμα, ο τέως ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς προέβη και σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter για το θέμα.

Σε αυτή διερωτάται: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Που το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν ότι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό». Σε νεότερη δε ανάρτησή του αναφέρεται σε δηλώσεις κύκλων του Νίκου Δένδια, ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» και σημειώνει: «Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πίστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας».

Τούρκοι αξιωματικοί άσυλο: Τι γράφει το δημοσίευμα

Στα έγγραφα, τα οποία δημοσιεύονται στο nordicmonitor.com, φαίνονται οι εντολές του Γενικού Αρχηγού του Στρατού της Τουρκίας προς τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις, για να εκτελέσουν το σχέδιο επιστροφής των αξιωματικών στην Τουρκία. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 16η Ιουλίου 2016 και ώρα 16:15. Βάσει των εγγράφων, οι επίγειες δυνάμεις της Τουρκίας επικοινώνησαν με την ελληνική πλευρά, αφού το ελικόπτερο που μετέφερε τους αξιωματικούς προσγειώθηκε στην Αλεξαδρούπολη μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Βάσει όσων αναγράφονται, οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους 8 αξιωματικούς, οι οποίοι στην αίτηση τους για χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα, αναφέρουν ότι έφυγαν από την Τουρκία για να αποφύγουν τα βασανιστήρια ή και το θάνατο από τον τουρκικού Στρατού και την Αστυνομία.

Τα τουρκικά στρατιωτικά έγγραφα

Στα έγγραφα αναφέρεται κάτι που είχε ισχυριστεί την επίμαχη περίοδο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γράφοντας το μάλιστα και στο Twitter, όπου υποστήριζε ότι είχε μιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του εκείνη την εποχή, Νίκο Κοτζιά και ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι 8 αξιωματικοί θα επιστρέφονταν στην Τουρκία όσο το δυνατό συντομότερα».

Στην φερόμενη ως μυστική εντολή του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΣ προς τις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις, να επιστρέψουν στην Τουρκία τόσο το ελικόπτερο όσο και οι αξιωματικοί, υπάρχει το διακριτικό «Harekat Yildirim» (Επιχείρηση Αστραπή), κάτι που, στην στρατιωτική ορολογία της Τουρκίας σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η επιχείρηση έπρεπε να ξεκινήσει δέκα λεπτά αφού ληφθεί η εντολή.

Σύμφωνα με το πλάνο, όπως αυτό αναφέρεται στα έγγραφα, ένα ελικόπτερο με δέκα άτομα θα προσγειωνόταν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ μια δεύτερη μονάδα, με βάση στην Κωνσταντινούπολη, θα διασφάλιζε ότι θα υπήρχε το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας που «εξασφάλιζε» την «επιστροφή» των 8 στην Τουρκία.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται», τονίζουν κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «H σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν: «Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Σχολιάζοντας τα έγγραφα και όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, από το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά επισημαίνεται ότι «το όνομα του δεν αναφέρεται καν στα έγγραφα του Nordic Monitor. Η μόνη αναφορά σε εκείνον γίνεται σε ένα tweet του Τσαβούσογλου, που επικαλούνται, και το οποίο είχε διαψεύσει ο πρώην Υπουργός από τότε». «Γιατί αναμασώνται αυτά ξανά, ενώ έχουν διαψευστεί;» αναρωτιέται το περιβάλλον του πρώην Υπουργού, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες του χειρίστου είδους». Παράλληλα, υπενθυμίζει του ότι ο κ. Κοτζιάς ήταν στην Μογγολία τις μέρες του πραξικοπήματος στην Τουρκία και ότι επέστρεψε στην Αθήνα 10 ώρες μετά την άφιξη του τουρκικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις