alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Αυτιάς: Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ – “Τελειώνουμε με τις γιάφκες στα πανεπιστήμια”
ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ

Μητσοτάκης Αυτιάς: Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ – “Τελειώνουμε με τις γιάφκες στα πανεπιστήμια”

Μητσοτάκης Αυτιάς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την χθεσινή επιχείρηση και τόνισε ότι «αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα».

Μητσοτάκης Αυτιάς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς, κάνοντας αναφορά τόσο στην εξάρθρωση της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα, από την αντιτρομοκρατική, όσο και στην επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων, των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην επιχείρηση που κάνει η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ από νωρίς το πρωί της Κυριακής έπειτα από καταγγελίες ότι στους χώρους του πανεπιστημίου κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ. «Αυτά τελειώνουν. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φοιτητές και τους εργαζομένους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά και στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, κατά την οποία εξαρθρώθηκε η οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα. «Συγχαίρω την αντιτρομοκρατική για την πολύ μεγάλη επιτυχία. Εξάρθρωσαν έναν πολύ επικίνδυνο επιχειρησιακό βραχίονα της νέας ελληνικής τρομοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυση της ασφάλειας σημείωσε ότι 1.500 νέοι αστυνομικοί ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και οι πρώτοι τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν στην Αθήνα, όπως και ότι επανασυστήθηκε η ομάδα «Δέλτα», που θα αρχίσει να επιχειρεί τις επόμενες ημέρες.

«Θα προσαρμοστούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ»

«Η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε. Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά. Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».

Μητσοτάκης Αυτιάς: ΕΝΦΙΑ και υπερπλεόνασμα

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση την επόμενη χρονιά, αλλά και στοχευμένες αυξήσεις. «Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι μέσα στην τετραετία θα καταργηθούν ο φόρος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

«Δεν γνωρίζαμε την έρευνα για τις τράπεζες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, τις προηγούμενες ημέρες και δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την έρευνα. «Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες», ανέφερε σχετικά.

Μητσοτάκης Αυτιάς: Θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στην πολιτική είναι υποχρεωτικό να διαχειρίζεται κανείς το απρόοπτο και προανήγγειλε τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων προαναχωρησιακών κέντρων. «Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε. Υπήρχε γενικά μία χαλαρότητα. Το θέμα σφίγγει. Θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Το πού και το πόσα λίγο υπομονή και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση», ανέφερε σχετικά και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική ασύλου.