Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ακίνητα: Αλλαγές στη φορολογία το 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Αλλαγές στη φορολογία το 2020

Ακίνητα: Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα, τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Ακίνητα: Έξι μεγάλες αλλαγές έρχονται στη φορολογία ακινήτων το 2020. Η πρώτη είναι το πάγωμα του φόρου υπεραξίας. Αυτός βαρύνει τους πωλητές ακινήτων και μπαίνει στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Επίσης αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ. Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%. Η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα, τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα, είτε έχουν αποπερατωθεί, αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα. Αφορά 100.000 ακίνητα που παρέμειναν στα αζήτητα λόγω της κρίσης.

Ακόμα έρχεται έκπτωση φόρου για την ανακαίνιση ακινήτων.  Όσοι κάνουν ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης θα αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές αξίες

Οι τιμές ζώνης θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Αυτό θα οδηγήσει και σε μειώσεις των τιμών ζώνης σε περιοχές, όπου σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία κινούνται πάνω από τις εμπορικές αξίες. Επίσης, έρχεται επέκταση των αντικειμενικών σε 7.000 περιοχές. Εκεί όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές θα αυξηθούν. Δηλαδή πάμε σε επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών. Οι τιμές των ακινήτων αυτών θα αυξηθούν.

ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους», με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις