Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος: Διευκρινίσεις από τον υπουργό Ενέργειας για τη μετακίνηση Eni και Total
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Διευκρινίσεις από τον υπουργό Ενέργειας για τη μετακίνηση Eni και Total

Κύπρος: Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα.

Κύπρος: Πολλή συζήτηση έγινε πρόσφατα για την απόφαση της κοινοπραξίας των εταιρειών Eni και Total να υπαναχωρήσουν από το τεμάχιο 7 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αρκετά δημοσιεύματα συνέδεσαν την κίνηση αυτή με την τουρκική επιθετικότητα, αναφέροντας ευθέως πως οι εταιρείες υποχώρησαν μπροστά στην πίεση του Ερντογάν. Το γεγονός αυτό και μόνο σαν είδηση αποδυνάμωνε τη στήριξη που επιχειρεί να λαμβάνει η κυπριακή δημοκρατία από ισχυρές εταιρείες και την κάλυψη –άμεση ή έμμεση- που τους προσφέρουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Απάντηση στα σενάρια αυτά θέλησε να δώσει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο 15ο Συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, οι αποφάσεις των εταιρειών λαμβάνονται με βάση κυρίως γεωλογικά δεδομένα και η αρχή γίνεται από τους πιο ενδιαφέροντες και ώριμους στόχους. Υπό την έννοια αυτή το κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις για το 2019 με 5-8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και είναι φυσικό να είναι η πρώτη τους επιλογή.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπης

Κύπρος: Το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Όσον αφορά δε στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στο τεμάχιο 12, ανέφερε ότι το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας συμφωνίας για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, με την εκμετάλλευση της διαθεσιμότητας των τερματικών υγροποίησης στο Ίντκου της Αιγύπτου. Αυτό αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για τον διάδρομο φυσικού αερίου της Α. Μεσογείου.

Το East Med Gas Forum

Ένας από τους ρόλους του East Med Gas Forum που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή 7 χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι να εντοπίσει ποιες από τις υφιστάμενες υποδομές μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε δεύτερη φάση στόχος είναι να γίνει συζήτηση πως αξιοποιούνται μελλοντικές ανακαλύψεις, είτε αυτές αφορούν ένα τερματικό LNG στην Κύπρο, είτε τον αγωγό EastMed, είτε και πλωτές μονάδες υγροποίησης. «Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε ολοκλήρωση αυτών των εργασιών για να μπορέσει για πρώτη φορά η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις