Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πειρατές επίθεση: Απήγαγαν μέλη πληρώματος νορβηγικού πλοίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πειρατές επίθεση: Απήγαγαν μέλη πληρώματος νορβηγικού πλοίου

Πειρατές επίθεση: Καθώς το σκάφος βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Μπενίν, πειρατές επιτέθηκαν στο νορβηγικό πλοίο απαγάγοντας εννέα άτομα.

Πειρατές επίθεση: Εννέα μέλη του πληρώματος του, υπό νορβηγική σημαία φορτηγού πλοίου MV Bonita, το οποίο ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία J.J. Ugland, απήχθησαν σε επίθεση πειρατών που διαπράχθηκε ενώ το σκάφος βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Μπενίν. Η εφοπλιστική εταιρία έκανε γνωστό το γεγονός, αναφέροντας πως οι απαχθέντες είναι Φιλιππινέζοι ναυτικοί. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου ενημέρωσαν τις τοπικές αρχές και το σκάφος ελλιμενίστηκε αργότερα το Σάββατο στο Κοτονού, την οικονομική πρωτεύουσα του Μπενίν. Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου είχε στα αμπάρια του λίπασμα, πάντα σύμφωνα με την εταιρεία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Όσλο περιορίστηκε να πει ότι δεν απήχθη κανένας Νορβηγός και ότι το ζήτημα χειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων NTB. Η Ugland διαβεβαίωσε πως έχει ήδη συστήσει κλιμάκιο για τον χειρισμό της κρίσης και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και ότι τα μέλη των οικογενειών των ναυτικών έχουν ενημερωθεί. Δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το εάν ζητήθηκαν λύτρα.
Έχουν καταγραφεί επανειλημμένα τέτοια συμβάντα στον Κόλπο της Γουινέας τα τελευταία χρόνια. Για αρκετούς ειδικούς, αυτή η θαλάσσια περιοχή είναι πλέον η πιο επικίνδυνη στον κόσμο. Εφοπλιστές κατήγγειλαν αρκετές απαγωγές στην περιοχή αυτή τους τελευταίους μήνες: ανάμεσά τους εκείνη 8 ναυτικών από γερμανικό πλοίο στα ανοικτά του Καμερούν τον Αύγουστο και 10 Τούρκων στα ανοικτά της Νιγηρίας τον Ιούλιο.

Πειρατές επίθεση: Επίθεση και σε ελληνικό πλοίο

Μάχη σώμα με σώμα με πειρατές είχαν δώσει οι δυνάμεις ασφαλείας που συνόδευαν το ελληνικό πλοίο CHIOS FREEDOM, το οποίο δέχθηκε επίθεση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της πόλης Fujaira, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς έπλεε προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα με πληροφορίες  η επίθεση πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο πριν και εξελίχθηκε σε κανονική μάχη, με τους πρώην βατραχανθρώπους του πολεμικού ναυτικού, στελέχη της εταιρείας MSI, να επιφέρουν σημαντικές απώλειες στην ομάδα των πειρατών που θέλησαν να καταλάβουν το πλοίο, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους.

Η τελευταία επίθεση που είχε δεχθεί ελληνικό πλοίο από πειρατές ήταν πριν δύο χρόνια, ενώ το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται πολύ σοβαρό, παρ’ ότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλοίο ήταν φορτωμένο, όταν εμφανίστηκαν δίπλα του τρία ταχύπλοα, με συνολικά 12 ενόπλους. Όταν πλησίασαν περίπου στις 600 γυάρδες, άρχισαν να πυροβολούν προς το ελληνικό πλοίο, με αυτόματα ΑΚ-47 (Καλάσνικοφ). Οι δυνάμεις ασφαλείας που επέβαιναν στο CHIOS FREEDOM ανταπέδωσαν τα πυρά, αφού πρώτα ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις