Αθήνα

°C

kairos icon

ΠΕΜΠΤΗ

28

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Οι επιθεωρητές – ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποίησαν ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το βράδυ του Σαββάτου, και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Τα σημεία ενδιαφέροντος υπήρξαν κάποια από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.  Οι έλεγχοι αυτοί εντάσσονται στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της υφιστάμενης άποψης. Η κοινωνική πλειοψηφίας απαιτεί και υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ευεξίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας.

Οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛ.ΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η ενημέρωση αφορά στα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από το σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων. Παράλληλα καταγράφονται οι προβληματισμοί και οι αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Το επίκεντρο είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπό, στη νέα γενιά, στις μητέρες, στους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σε όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν την έξοδο με την οικογένειά τους, τη συντροφιά της παρέας τους, την άθλησή τους. Για κάθε κοινωνική δραστηριότητα σ’ ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Τα πορίσματα των ελέγχων

Τι έδειξαν άραγε τα πορίσματα των ελέγχων; Ως γενική παρατήρηση αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι. Επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας της τήρησης του νόμου. Σεβάστηκαν πάνω από όλα το θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν. Η επισκόπηση των ευρημάτων ελέγχων που διενεργήθηκαν στις 02 & 03 Νοεμβρίου 2019 σε τρεις πόλεις έδειξε:

Λάρισα: Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά είκοσι δύο επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως: κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες καιπαιδότοποι. Σε τρία καταστήματα κάπνιζαν άνω των 30 θαμώνων και σε τέσσερα βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες. Επίσης, επιπλέον των προηγουμένων, σε επτά καταστήματα μολονότι δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε σε 7 μόνο καταστήματα. Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.

Θεσσαλονίκη

Ελέγχθηκαν συνολικά είκοσι ένα καταστήματα όπως: εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασηςκαι μπαρ-καφετέριες στις περιοχές, Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος. Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε επίσης η ύπαρξη σήμανσης καθώς και απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια. Σε 3 καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων. Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.

Αθήνα: Ελέγχθηκαν συνολικά δέκα πέντε καταστήματα,εστίασης & μπαρ-καφετέριες στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμεικός, για κάποια εκ των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛ.ΑΣ. Σε εννέα καταστήματα, κάποια εκ των οποίων την ώρα του ελέγχου είχαν 100-160 θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς. Σε δύο καταστήματα κατεγράφησαν 4 καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα εξ αυτών. Σε τρία καταστήματα, υπήρχαν μεν σημάνσεις αλλά λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας τους υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ. Ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό roof garden.

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Τι προτείνεται στους επιχειρηματίες

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως προτείνεται στους επιχειρηματίες να προβαίνουν σε διάφορες εκδηλώσεις συνδρομής και συστάσεων περί μέτρων πρόληψης & αποτροπής:

1. Ζητείται από τον υπεύθυνο/εκπρόσωπο του καταστήματος να απευθυνθεί προς τους καπνίζοντες σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος, οι οποίοι συμμορφώθηκαν άμεσα.
2. Ζητείται να αυξηθούν οι σημάνσεις περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους του χώρους και να είναι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ευδιάκριτες.
3. Ζητείται να απομακρυνθούν τα τασάκια από τα τραπέζια
4. Ενημερώνεται ο υπεύθυνος/εκπρόσωπος σχετικά με την ακριβή έννοια του «εσωτερικού χώρου»
5. Καταγραφή προβληματισμών υπεύθυνου/εκπροσώπου καταστήματος σχετικά με όρους που χρησιμοποιούνται στις σχετικές διατάξεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις