Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συντριβή Boeing Ινδονησία: Ρόλος – κλειδί ο σχεδιασμός του αεροσκάφους
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Boeing Ινδονησία: Ρόλος – κλειδί ο σχεδιασμός του αεροσκάφους

Συντριβή Boeing Ινδονησία: O ελαττωματικός σχεδιασμός του συστήματος εντολών πτήσης του Boeing 737 Max διαδραμάτισαν ρόλο κλειδί στη συντριβή του αεροσκάφους της Lion Air.

Συντριβή Boeing Ινδονησία: O ελαττωματικός σχεδιασμός του συστήματος εντολών πτήσης του Boeing 737 Max διαδραμάτισαν ρόλο κλειδί στη συντριβή του αεροσκάφους της Lion Air στην Ινδονησία. Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 189 ανθρώπους, με τις αρχές στην Ινδονησία να συνεχίζουν την έρευνα. «Ο σχεδιασμός και η πιστοποίηση του MCAS», ενός αυτόματου συστήματος που εμποδίζει το αεροπλάνο να πραγματοποιήσει κάθετη πτώση, «δεν ήταν οι κατάλληλοι», ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή αρμόδια για την ασφάλεια των μεταφορών σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Τζακάρτα.

Μερικούς μήνες μετά τη συντριβή αυτή, ένα αεροπλάνο του ίδιου μοντέλου της εταιρείας Ethiopian, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και το Ναϊρόμπι, συνετρίβη επίσης παρασέρνοντας στον θάνατο 157 ανθρώπους. Όλα τα 737 MAX είναι έκτοτε καθηλωμένα στο έδαφος. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στις οικογένειες, η υπερβολική εξάρτηση του συστήματος από έναν και μόνο αισθητήρα γωνίας πτήσης κάνουν αυτόν τον τύπο αεροσκάφους ευάλωτο, πολύ περισσότερο διότι ο αισθητήρας του συγκεκριμένου αεροπλάνου είχε ρυθμιστεί λάθος κατά τη διάρκεια επισκευής του που είχε γίνει λίγο καιρό πριν από το δυστύχημα. Ολόκληρος ο στόλος των 737 Max σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καθηλωθεί στο έδαφος μετά το δεύτερο δυστύχημα αεροσκάφους του τύπου, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται επίσης με το MCAS, τον Μάρτιο του 2019 στην Αιθιοπία, όπου έχασαν τη ζωή τους 157 άνθρωποι.

Συντριβή Boeing Ινδονησία: Ο λάθος σχεδιασμός του αεροσκάφους

Συντριβή Boeing Ινδονησία: Η Αμερικανική εταιρεία σε μια κλιμακούμενη κρίση

Την ίδια ώρα, αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co απομάκρυνε από τα καθήκοντά του, τον εκτελεστικό διευθυντή στο τμήμα εμπορικών αεροσκαφών Κέβιν ΜακΑλιστερ. Πρόκειται για την πρώτη αποχώρηση υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρίας από τα δύο τραγικά δυστυχήματα με τα αεροσκάφη 737 MAX. Σύμφωνα με την Boeing, τα καθήκοντα του ΜακΑλιστερ αναλαμβάνει άμεσα, ο βετεράνος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Σταν Ντιλ στο τμήμα των εμπορικών αεροσκαφών της εταιρίας (Boeing Commercial Airplanes -BCA). Ο Ντιλ ήταν υπεύθυνος για το τμήμα παγκόσμιων υπηρεσιών της Boeing.

Η αμερικανική εταιρία που κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή αεροσκαφών σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κλιμακούμενη κρίση, καθώς εδώ και οκτώ μήνες έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις των 737 MAX για λόγους ασφαλείας, μετά τα δύο τραγικά δυστυχήματα στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία, με συνέπεια τον θάνατο 346 ανθρώπων. Η ανακοίνωση, έγινε μία ημέρα πριν από την δημοσιοποίηση της αναφοράς για τα οικονομικά στοιχεία τριμήνου της εταιρίας, προκαλώντας ανησυχία σε μερικούς από τους εργαζόμενους της Boeing. Μία πηγή στο εσωτερικό της εταιρίας, χαρακτήρισε τον ΜακΑλιστερ ως «αποδιοπομπαίο τράγο», τονίζοντας ότι ανέλαβε την διοίκηση της BCA, στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης του 737 MAX.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις