alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: 4 tips για γρήγορο αποτέλεσμα
PLUS

Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: 4 tips για γρήγορο αποτέλεσμα

Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Η τελειομανία μας κάνει τις απαιτητικές δουλειές του σπιτιού ακόμα πιο δύσκολες και κουραστικές, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Θέλουμε δεν θέλουμε, είμαστε οι νοικοκυρές του σπιτιού και οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα, την τάξη και του οργάνωσή του. Η τελειομανία μας, όμως, κάνει τις απαιτητικές δουλειές του σπιτιού ακόμα πιο δύσκολες και κουραστικές, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Γι’ αυτό, σας έχουμε την απόλυτη λύση: κόψτε χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού, αλλά όχι απ’ την καθαριότητα. Αν το σπίτι σας είναι συνέχεια γεμάτο παιδιά, φίλους ή κατοικίδια, είναι πολύ πιθανό να τρέχετε διαρκώς προσπαθώντας να φροντίσετε τους άλλους και να κρατήσετε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο.

Η σωστή οργάνωση στο πώς θα καθαρίσουμε το σπίτι μας, μας γλιτώνει από άγχος και περιττή κούραση. Τι πρέπει να κάνουμε καθημερινά για να λάμπει το σπίτι μας από καθαριότητα; Τι πρέπει να κάνουμε μια φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα ή στην αλλαγή εποχής; Φυσικά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Κάντε εύκολη τη ζωή σας, χωρίς να παγιδευτείτε στη λογική ότι οι γυναίκες κάνουν τα πάντα. Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ΜΗΝ κάνουν τα πάντα. Προτιμήστε το “αρκετά καλά” από το “τέλεια”, γιατί το “τέλεια” απλά δεν υπάρχει. Αυτά είναι τα 4 μυστικά για να καθαρίσεις το σπίτι σου μέσα σε μία ώρα.

1. Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Ο ‘νόμος’ στο σκούπισμα και στο σφουγγάρισμα 🔻

Στο σκούπισμα και το σφουγγάρισμα, ο «νόμος» είναι να το πάρετε όλο αριστερά. Έτσι, θα καθαρίσετε το πάτωμα οριζοντίως, χωρίς να σας ξεφεύγουν σημεία και μετά να αναρωτιέστε «Μα καλά, τόση ώρα τι σκούπιζα;». Αρχίστε να ξεσκονίζετε τα πιο ψηλά σημεία του δωματίου και προχωρήστε σιγά σιγά στα χαμηλότερα. Μη τηρώντας τον κανόνα του ύψους και ξεκινώντας για παράδειγμα από το κοντό τραπεζάκι του καφέ και συνεχίζοντας στα κάδρα, η σκόνη θα μεταφέρεται από τα βρώμικα ψηλά στα καθαρά χαμηλά και έτσι δεν θα τελειώσετε ποτέ. Τα έχετε δει στα συνεργεία καθαρισμού και ενδεχομένως νομίζετε ότι είναι πανάκριβοι. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η τιμή των «επαγγελματικών» υαλοκαθαριστήρων ξεκινά μόλις από 1,5 ευρώ ενώ η ξεκούραση που θα σας προσφέρει είναι ανεκτίμητη. Δεν χρειάζεται να «περάσετε» ξανά και ξανά το ίδιο σημείο, όπως με το πανί, ούτε να τεντωθείτε για να φτάσετε τα πιο ψηλά σημεία της μπαλκονόπορτας. Κερδίζετε χρόνο και γλιτώνετε κόπο.

2. Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Το κόλπο για καθαρή βρύση 🔻

Καλό το τρικ με την οδοντόβουρτσα για τα πλακάκια αλλά χρονοβόρο. Αντικαταστήστε το με ένα πιο έξυπνο κόλπο που δεν χρειάζεται τρίψιμο, δυνατά μπράτσα, σκύψιμο και χρόνο. Βάλτε μια ποσότητα οξυζενέ σε ένα μπουκαλάκι- απλικατέρ, ψεκάστε τα «μαύρα» σημεία που έχουν υγρασία και μούχλα, αφήστε το να «κάτσει» πάνω τους για 5 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε με νερό. Πόση ώρα σας πήρε; Η σύνθεση της λαδόκολλας και των κερωμένων φύλλων ψησίματος είναι ιδανική για να απομακρυνθούν τα άλατα από τη βρύση. Μάλιστα, μ’ αυτό το κόλπο η βρύση σας θα λάμπει γι’ αρκετό καιρό και δεν θα σας (ξανά) ταλαιπωρήσει σύντομα. Όσον αφορά το ξεσκόνισμα, λίγες σταγόνες του αγαπημένου σας μαλακτικού σε ένα στεγνό πανί, θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα κατά της σκόνης και έτσι γι’ αρκετές μέρες ακόμα το ξεσκόνισμα δεν πρόκειται να σας ξανααπασχολήσει.

3. Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Αλάτι και…τηγάνι 🔻

Το τρίψιμο ενάντια στα ξεραμένα λίπη μπορεί να πάρει πολλή- πάρα πολλή ώρα. Για να καθαρίσετε το τηγάνι, θυμηθείτε τη λέξη κλειδί: αλάτι! Ρίξτε μεγάλη ποσότητα αλατιού μέσα, προσθέστε λίγο νερό, αφήστε το μείγμα να δράσει για δέκα λεπτά και ξεπλύνετε. Αν σκεφτείτε πόσο χρόνο χάνετε ψάχνοντας όλα τα καθαριστικά σας, θα αναθεωρήσετε για τον  τρόπο που τα αποθηκεύετε. Φυλάξτε τα όλα μαζί, συγκεντρωμένα σε έναν κουβά ή ένα μεγάλο πλαστικό κουτί. Όσο καθαρίζετε, μπορείτε να επιστρατεύσετε την ποδιά του κηπουρού που έχει τσέπες, για να βάζετε μέσα τα καθαριστικά που χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να πηγαίνετε πέρα- δώθε.

4. Πώς να καθαρίζεις το σπίτι σε μία ώρα: Το ‘βάρβαρο’ καθάρισμα του φούρνου 🔻

Αν έχετε κατοικίδιο, μάλλον υποφέρετε από τις τρίχες που αφήνει στο πέρασμά του. Το τρικ για να τις απομακρύνετε είναι να φορέσετε ένα λαστιχένιο γάντι, απ’ αυτά που πλένουμε τα πιάτα. Οι τρίχες θα «κολλήσουν» πάνω του και θα απομακρυνθούν χωρίς φόβο και πάθος. Όταν κάνετε γενική στην κουζίνα σας, αρχίστε δεξιά από τον φούρνο (χωρίς να τον καθαρίσετε) και συνεχίστε στην υπόλοιπη κουζίνα, σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού. Ο λόγος που σας το προτείνουμε αυτό, είναι γιατί τα μάτια και ο φούρνος είναι ίσως το πιο βρώμικο σημείο της κουζίνας και έτσι, αν ξεκινήσετε από εκεί, η βρωμιά του είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλη την  κουζίνα και να χρειαστεί να ξανακαθαρίσετε κάποια σημεία της.