alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Οι “ακαταλαβίστικες” επιστολές του Τζόνσον στην ΕΕ
BREXIT

Brexit νέα: Οι “ακαταλαβίστικες” επιστολές του Τζόνσον στην ΕΕ

Brexit νέα: Με τη μια, που είναι ανυπόγραφη, ζητά αναβολή στο Brexit και με την άλλη λέει πως δεν επιθυμεί αναβολή.

Brexit νέα: Το αίτημα για αναβολή του Brexit έστειλε ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε αργά το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, ωστόσο ο τρόπος του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Λονδίνο. Η επιστολή που έλαβε ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν ανυπόγραφη, αλλά εκτός αυτού, ο Τζόνσον έστειλε μια δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία του δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν υποχρεωμένος από τον νόμο Μπεν να ζητήσει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από την ήττα που υπέστη το Σάββατο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε και αντίγραφο αυτού του νόμου στον Τουσκ. Ο Τζόνσον ήλπιζε ότι οι βουλευτές θα ενέκριναν το Σάββατο τη συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όμως, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά, ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει ότι ακόμη κι αν η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία, ο Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit. Αυτό, μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση από την ΕΕ και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Στην επιστολή του προς τον Τουσκ, ο Τζόνσον ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να δοθεί καμία παράταση στο Brexit. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει πότε θα εξετάσει αυτό το αίτημα και αν θα το κάνει δεκτό. Αν και θα προτιμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σήμερα, η κυβέρνηση θα πιέσει για την επικύρωση και θα καταθέσει τη σχετική νομοθεσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παραμένω σίγουρος ότι θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία έως τις 31 Οκτωβρίου», αναφέρει ο Τζόνσον.

‘Πρέπει να τελειώνουμε’

«Παρότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το αίτημα που γίνεται με εντολή του κοινοβουλίου ή αν θα προσφέρει μια εναλλακτική περίοδο παράτασης, έχω ξεκαθαρίσει από τότε που έγινα πρωθυπουργός ότι η περαιτέρω παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα της Βρετανίας, των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», συνεχίζει ο Τζόνσον. «Πρέπει να φέρουμε αυτή τη διαδικασία σε μια κατάληξη προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και να χτίσουμε τη νέα σχέση μας στα θεμέλια της μακράς ιστορίας μας ως γείτονες και φίλοι σε αυτή την ήπειρο», επισημαίνει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία του Brexit.

Ο Ντόναλντ Τουσκ με ένα λιτό tweet έκανε γνωστό ότι έλαβε το βρετανικό αίτημα για παράταση του Brexit. «Το αίτημα για παράταση μόλις έφτασε. Τώρα θα αρχίσω τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα αντιδράσουμε», έγραψε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Τζόνσον χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο Τραμπ»

Η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να στείλει ανυπόγραφο το αίτημα για αναβολή του Brexit και μαζί την επιστολή στην οποία αναφέρει ότι δεν θέλει αυτό που ζητάει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης της Βρετανίας. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι η κίνησή του ήταν αλά Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Ντόναλντ Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές. «Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος. «Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας», ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδωσαν επίσημες νομικές δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν και το δικαστήριο τόνισε πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα αν δεν το πράξει.

Οι οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία