Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βαρκελώνη τώρα: Διαδηλώσεις και άγρια επεισόδια – Σπεύδει η πολιτοφυλακή
ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη τώρα: Διαδηλώσεις και άγρια επεισόδια – Σπεύδει η πολιτοφυλακή

Βαρκελώνη τώρα: Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και η αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει.

Βαρκελώνη τώρα: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στην Βαρκελώνη, την ώρα που η πόλη “φλέγεται” από τις κινητοποιήσεις. Πέντε πορείες από την Τζιρόνα, το Βικ, την Τάρεγα, τη Μπέργα και την Ταραγόνα, συναντήθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, μπλοκάροντας την πόλη. Διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα συγκρούστηκαν με την αστυνομία, ρίχνοντας πέτρες και πυρπολώντας κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που εκτόξευαν δακρυγόνα εναντίον τους για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών με βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017. Η αστυνομία της Καταλονίας έκλεισε τον αυτοκινητόδρομο στο La Jonquera στα γαλλικά σύνορα, καθώς περίπου 200 διαδηλωτές κατέλαβαν το δρόμο. Οι χιλιάδες διαδηλωτές μπλόκαραν τουλάχιστον 20 μεγάλους δρόμους σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με αναφορές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε μια συνέντευξη Τύπου. «Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Βαρκελώνη τώρα: Κλείνουν και ιστότοποι

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Ισπανός ΥΠΕΣ: Ως και 6 χρόνια φυλάκιση στους βίαιους διαδηλωτές

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας

Η βορειοανατολική περιοχή της χώρας συνταράσσεται επί πέντε μέρες από διαδηλώσεις και ταραχές μετά την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε βαριές ποινές κάθειρξης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017. Ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή γύρω από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της Βαρκελώνης στις οποίες εμπλέκονται 400 άτομα που δρουν σε “οργανωμένες ομάδες” και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης “έως έξι χρόνια, βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα”. Οι διαδηλωτές με σύνθημα «Ελευθερία», συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, καταδικάζοντας την κράτηση από τις Αρχές, αυτονομιστών πολιτικών της Καταλονίας.

Βαρκελώνη τώρα: Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν

«Εδώ και χρόνια διεκδικούμε την ανεξαρτησία με πολλή υπομονή και ελπίζουμε ότι αυτή η κινητοποίηση θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει η κατάσταση» δήλωσε ο Νταβίντ Μπλάνκο, ένας έμπορος ηλικίας 56 ετών. «Νιώθω Καταλανός και Ισπανός, δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας» όμως «δεν μπορούν να επιβάλουν ποινή κάθειρξης 13 ετών σε έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη επειδή οργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα, μεγαλύτερη ποινή από την ανθρωποκτονία», είπε ο Χοσέ, ηλικίας 34 ετών, αναφερόμενος στις ποινές κάθειρξης 9-13 ετών που επιβλήθηκαν σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες για την απόπειρα απόσχισης του 2017.

Βαρκελώνη τώρα: Ανυπολόγιστες καταστροφές

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μέσα στην εβδομάδα, ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αυτονομιστές στο κέντρο της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο καθεδρικός ναός της Σαγράδα Φαμίλια έκλεισε λόγω των διαδηλώσεων καθώς η πρόσβαση στην περιοχή του ναού δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους. Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε για σήμερα το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Αναβλήθηκε ο αγώνας Μπαρτσελόνα -Ρεάλ Μαδρίτης

Η έκρυθμη κατάσταση στη Βαρκελώνη, τις τελευταίες ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί το ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης που θα διεξαγόταν στις 26 Οκτωβρίου. Λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση, η «Βασίλισσα» γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να παίξουν το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι στις 18 Δεκεμβρίου.

Βίντεο: Euronews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις