Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit συμφωνία: Νέα ήττα για τον Τζόνσον, υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν
ΑΝΑΒΟΛΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

Brexit συμφωνία: Νέα ήττα για τον Τζόνσον, υπερψήφισαν την τροπολογία Λέτουιν

Brexit συμφωνία: Το αποτέλεσμα συνεπάγεται μία ξεκάθαρη ήττα του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα πρέπει τώρα να μεταθέσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία του. 

Brexit συμφωνία: Η Βουλή των Κοινοτήτων στήριξε την τροπολογία Λέτουιν με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά. Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει τώρα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παράταση της διαδικασίας του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020.  Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να αποφύγει, μετά τη θριαμβευτική του επιστροφή από τις Βρυξέλλες με τη νέα συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ. Η τροπολογία Λέτουιν προβλέπει ότι ακόμη και εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του Τζόνσον, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

«Δεν διαπραγματεύομαι παράταση»

Ο Μπόρις Τζόνσον, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμφωνία του ή χωρίς καθόλου συμφωνία. «Το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι να εγκαταλείψουμε με αυτή τη νέα συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε μέσω Twitter πως η Κομισιόν λαμβάνει υπόψιν της την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν και το γεγονός ότι δεν διεξήχθη τελικά η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Τώρα θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό».

https://twitter.com/Mina_Andreeva/status/1185559998673412097?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1185559998673412097&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F194444%2Fbrexit-oi-voyleytes-yperpsifisan-tin-tropologia-letgoyin

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις