Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Με τι παρομοίασε ο Τραμπ την τουρκική εισβολή – Πάλι προκαλεί αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία τώρα: Με τι παρομοίασε ο Τραμπ την τουρκική εισβολή – Πάλι προκαλεί αντιδράσεις

Συρία τώρα: Ο Αμερικανός πρόεδρος παρομοίασε τη μάχη Τούρκων και Κούρδων, με καυγά παιδιών που «πρέπει να τους αφήσεις λίγο, πριν τους χωρίσεις».

Συρία τώρα: Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εκπλήσσονται – τουλάχιστον – με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον πόλεμο στη Συρία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ομιλία του στο Ντάλας λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος “ξαναχτύπησε”.  Μιλώντας σε οπαδούς του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρχικά χαρακτήρισε «αντισυμβατικό» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους και στη συνέχεια ξεδίπλωσε το απίστευτο σκεπτικό του σύμφωνα με το οποίο οι πολεμικές εχθροπραξίες είναι κάτι σαν καυγάς σε αυλή σχολείου.

«Ορισμένες φορές πρέπει να τους αφήσεις να τσακωθούν για λίγο. Ορισμένες φορές πρέπει να τους αφήσεις. Είναι σαν δύο παιδιά σε μια αυλή, πρέπει να τα αφήσεις να τσακωθούν και στη συνέχεια να τα χωρίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε, πάντως, «αρκετά άγριες» τις μάχες στο έδαφος της βόρειας Συρίας. «Δεν είναι πλάκα να έχεις σφαίρες να σφυρίζουν παντού και πήγαμε εκεί και είπαμε ότι θέλουμε εκεχειρία» κατέληξε τις αναφορές του για το θέμα ο Τραμπ.

«Η Τουρκία θα είναι χαρούμενη, οι Κούρδοι θα είναι χαρούμενοι, οι ISIS θα είναι δυστυχισμένος», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που τα… έχωσε λίγο και στον Μπαράκ Ομπάμα που «έχασε ένα εκατ. κόσμο εκεί».

«Απάτη» η εκεχειρία

Μπορεί ο Τραμπ να πανηγυρίζει και να αυτοαποθεώνεται, αλλά η συμφωνία με την Τουρκία για εκεχειρία στη βόρεια Συρία δεν άρεσε σε όλους. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει ανοιχτή κόντρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας. «Αυτή η συμφωνία υπονομεύει την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο Τραμπ του τα έδωσε όλα», ανέφεραν Πελόζι και Σούμερ σε ανακοίνωσή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις