Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ στη σκακιέρα του πολέμου
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΕΝΣ

Συρία τώρα: Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ στη σκακιέρα του πολέμου

Συρία τώρα: Αναμένεται πυρετός διαβουλεύσεων στην Άγκυρα σήμερα, καθώς ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συρία τώρα: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μάικ Πενς , μετά το καψόνι του Τούρκου προέδρου που αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, παρά μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ. «Θέλουμε να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός» είπε ο Μάικ Πένς. Τρομακτική και απάνθρωπη παραμένει η κατάσταση στη Συρία, με τον κουρδικό στρατό, τον τακτικό στρατό των Τούρκων, τους αντάρτες συμμάχους των Τούρκων, τις ρωσικές δυνάμεις και τον στρατό του Άσαντ να εμπλέκονται σε μία πολεμική σύρραξη, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Σήμερα αναμένεται πυρετός διαβουλεύσεων στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθεί και τις Βρυξέλλες, καθώς αναμένεται η αντίδραση των Ευρωπαίων στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Βέλγιο. Χθες Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε τελεσίγραφο, το οποίο ήδη εξέπνευσε, προς τους Κούρδους της Συρίας. Τους διέταξε να παραδώσουν όλα τα όπλα τους, τη στιγμή που ο στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται ότι έχει τον έλεγχο και της Μανμπίζ, μίας πόλης – κλειδί για τα συμφέροντα των παικτών της περιοχής.

Συρία τώρα: 160.000 χιλιάδες εκτοπισμένοι

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει πλέον από τα σημεία-κλειδιά και το δράμα των εκτοπισμένων από τις εμπόλεμες περιοχές κορυφώνεται. Στις 160.000 χιλιάδες τους υπολογίζει πλέον ο ΟΗΕ, πολλοί μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πατρογονικές εστίες και εδάφη για δεύτερη φορά. Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφος του Fox Business Network, Τρις Ρέγκαν δημοσιοποίησε μία επιστολή που φέρεται να έχει στείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ας εργαστούμε για συμφωνία! Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω», γράφει μεταξύ των άλλων. Εκτός, όμως, ότι τον απειλεί ανοιχτά για την τουρκική οικονομία, αποκαλύπτει πως οι Κούρδοι είναι ανοιχτοί σε διαπραγμάτευση.

Η παρέμβαση αυτή, όπως αποδεικνύεται, έπεσε στο κενό. Παρ’ όλα αυτά, μετά και την εμπλοκή της Δαμασκού, υπό την προστασία πάντα της Μόσχας, ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του για την κατάληψη της Βόρειας Συρίας φαίνεται να ναυαγεί. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει τον ακραίο εθνικιστικό λόγο στο εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι την τουρκική επιχείρηση στη Συρία υποστηρίζουν μέχρι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τον αρχικό δισταγμό, ενώ την ίδια στιγμή την εκθειάζουν οι ιμάμηδες στα περίπου 90.000 τζαμιά της Τουρκίας.

Συρία τώρα: Αποφασισμένη η Αμερική να τερματίσει την τουρκική εισβολή

Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον, μετά από αντιφατικές και στρατηγικές κινήσεις που εγείρουν ερωτηματικά, μοιάζει αποφασισμένη να βάλει τέλος στην εισβολή που ήδη μετράει αρκετές ημέρες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο μαζί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς μεταβαίνουν σήμερα στην Τουρκία προκειμένου να συναντηθούν με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μία προσπάθεια να τον πείσουν για την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες στη Συρία. Μετά από τα αρχικά «τσαλίμια του», άλλαξε στάση, αποδεχόμενος τελικά να συνομιλήσει μαζί τους, παρά τις κυρώσεις που του επέβαλαν.

Η στάση του ίδιου του προέδρου, όμως, συνεχίζει να προκαλεί απορία καθώς αναφέρθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σημειώνοντας ότι συνιστά «πιθανόν» μεγαλύτερη «τρομοκρατική απειλή» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σε τελείως άλλο κλίμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και συνεχίσει την επίθεσή της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Πελόζι: Είδαμε τον Τραμπ κλονισμένο

Όπως είπε οι νέες κυρώσεις μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες προσθέτοντας ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων βρίσκεται ήδη στα χέρια των Πομπέο-Πενς. «Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε ο κ. Μνούτσιν.

Αν πάντως είναι αληθής η περιγραφή της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ βρίσκεται σε κλονισμό μετά το ψήφισμα που εγκρίθηκε. «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – περισσότεροι από 2 προς 1 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν ενάντια σε αυτό που ο πρόεδρος έκανε – πιθανόν τον κλόνισε. Προσεύχομαι για τον Τραμπ όλη την ώρα… Προσεύχομαι για την ασφάλειά του και την οικογένειά του. Τώρα πρέπει να προσευχηθούμε και για την υγεία του. Είδαμε τον πρόεδρο κλονισμένο, είναι θλιβερό». Σημειώνεται ότι με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η τελευταία πιο σημαντική εξέλιξη αφορούσε την ανάπτυξη έξω από το Κομπάνι των ρωσικών δυνάμεων όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ρώσοι διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρεια Συρία, ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη της Συρίας με συνεχή ενημέρωση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις