Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Πενς Πομπέο: Μετά τα “καψόνια”, “έκλεισε” η συνάντηση
"ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ" Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ερντογάν Πενς Πομπέο: Μετά τα “καψόνια”, “έκλεισε” η συνάντηση

Ερντογάν Πενς: Μετά το αρχικό καψόνι στον Αμερικανό αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί αύριο με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο.

Ερντογάν Πενς Πομπέο: Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Μάικ Πενς και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί από τον ίδιο, παρά μόνο από τους Tούρκους ομολόγους τους. Τώρα, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος τα γυρίζει και «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. O Πενς μεταβαίνει στην Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας, με στόχο να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση για την Άγκυρα, ο Πενς είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατούσε φυλακισμένο επί σχεδόν δύο χρόνια η Άγκυρα. Η υπόθεση αυτή είχε πυροδοτήσει πέρυσι σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εκτονώθηκε όταν η Τουρκία άφησε ελεύθερο τον πάστορα, αφού προηγουμένως η Ουάσιγκτον την απείλησε με σοβαρές κυρώσεις. Το tweet του Πενς θεωρείται μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Ερντογάν: Μπορεί να μη μεταβεί στην Ουάσιγκτον

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με την αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Συρία Τουρκία πόλεμος: Τελεσίγραφο Ερντογάν

Η επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία θα τερματιστεί εάν οι Κούρδοι μαχητές στην περιοχή παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια των εργασιών του κόμματός του (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Reuters. «Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν. «Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας ‘Πηγή Ειρήνης’, που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις